Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Η κ. Μονά

Θεωρώ απαραίτητη μία αναφορά σε ένα σημείο της ιστορίας ‘ιστολόγιο’, ιδιαίτερα σημαντικό κατά την άποψή μου.
Τον ορισμό ως υπεύθυνης από πλευράς Δήμου, για αυτή την ιστορία, της κ. Μονά.
Με την προϋπόθεση ότι καταλαβαίνω καλά, ότι δηλαδή η εν λόγω κ. Μονά είναι η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου, προκύπτει το ερώτημα ‘τι δουλειά έχει με αυτήν την ιστορία’.
Γιατί τα γράφω αυτά. Πρώτα τίποτα, απολύτως τίποτα, με  το πρόσωπο της κ. Μονά. Δεν την γνωρίζω καθόλου.

Ο Καποδίστριας είχε, κατά την γνώμη μου, ένα σημαντικό λάθος από την αρχή. Ενώ για τις πρώην Κοινότητες προέβλεπε Τοπικά Συμβούλια, για τους παλιούς Δήμους, όπου και η έδρα των Καποδιστριακών Δήμων, όχι.
Αυτό σήμαινε ότι ο Διδυμιώτης π.χ. ‘περνούσε’ πρώτα από το Τοπικό Συμβούλιο και μετά πήγαινε στον Δήμο, ενώ ο Κρανιδιώτης και ο Ερμιονίτης πήγαιναν κατ’ ευθείαν στον Δήμο. Αναγκαστικά βέβαια
Αυτό με την σειρά του σήμαινε ότι  τα Δημοτικά Συμβούλια των Καποδιστριακών Δήμων Κρανιδίου και Ερμιόνης είχαν διπλό ρόλο. Και Δημοτικό Συμβούλιο για ολόκληρο τον Δήμο και Τοπικό Συμβούλιο για το Κρανίδι και την Ερμιόνη, αντίστοιχα.
Με δεδομένο ότι οι Καποδιστριακοί Δήμοι είχαν στα πόδια τους κάθε μέρα τους Κρανιδιώτες ή τους Ερμιονίτες, με την καλή έννοια βέβαια και αναγκαστικά, ολίσθησαν πολύ περισσότερο από όσο έπρεπε στον ρόλο του Τοπικού Συμβουλίου Κρανιδίου ή Ερμιόνης, σε βάρος βέβαια των άλλων Δημοτικών Διαμερισμάτων.
Πέρα βέβαια από την ανισότητα μεταξύ των Δημοτών μιας και οι Κρανιδιώτες είχαν άμεσα πρόσβαση την Δήμο ενώ οι υπόλοιποι μέσω των Τοπικών Συμβουλίων.
Το σημείο αυτό, ιδιαίτερα σημαντικό κατά την γνώμη μου, το διόρθωσε ο Καλλικράτης.
Ορισε δηλαδή τις Δημοτικές Κοινότητες όπου πλέον Ερμιονίτες και Κρανιδιώτες θα εξυπηρετούνται πλέον από αυτές, για ό,τι πρέπει να εξυπηρετούνται. Και ανύψωσε το Δημοτικό Συμβούλιο σε Συμβούλιο του Δήμου, απαλλάσσοντας το από τον ρόλο και Τοπικού Συμβουλίου που του έδινε ο Καποδίστριας.
Επομένως η κ. Μονά αυτό που έχει να κάνει είναι να πάρει την Δημοτική Κοινότητα Κρανιδίου, να βρει χώρο να την στεγάσει έξω από το Δημοτικό κτίριο και από εκεί να κάνει όσο πιο καλά μπορεί την δουλειά για την οποία εκλέχτηκε. Με τους ίδιους όρους που θα την κάνουν και οι ομόλογοί της του Δήμου.
Εχει λόγο η κ. Μονά για το ιστολόγιο του Δήμου; Εχει και παραέχει! Το ιστολόγιο, κατά την γνώμη μου, πρέπει να έχει μεγάλα κομμάτια αναφοράς σε όλες τις Κοινότητες. Και σε αυτά που αφορούν στο Κρανίδι η κ. Μονά έχει τον πρώτο λόγο. Αυτή εκπροσωπεί το Κρανίδι, με το νέο σχήμα. Όπως ο κ. Κρητσωτάκης την Ερμιόνη, ο Πάνος ο Σερέτης τα Δίδυμα και πάει λέγοντας.
Εχει λόγο σε άλλα κομμάτια; Και βέβαια έχει. Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιο κομμάτι του ιστολογίου του Δήμου Ερμιονίδας, που να μην αφορά σε αυτό που η κ. Μονά εκπροσωπεί. Όμως, και εδώ είναι η διαφορά και το σημείο που επισημαίνω, σε αυτά έχει τον ίδιο λόγο με τους ομολόγους της.
Δεν μπορεί η κ. Μονά, ακριβέστερα η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου για να ‘πάει στον Δήμο’ να πρέπει να πάει στο διπλανό γραφείο ενώ π.χ. ο ομόλογός της από το Θερμήσι να θέλει ένα μεροκάματο!
Και καλά τώρα στην αρχή, είναι απόλυτα κατανοητό, να εγκατασταθεί στο κτίριο του Δήμου. Όμως η προοπτική, και μάλιστα σύντομα, βδομάδες δηλαδή, πρέπει να είναι να εγκατασταθεί σε άλλο χώρο, εκτός Δημαρχείου Ερμιονίδας πλέον και όχι Κρανιδίου.
Και το Κρανίδι πλέον να απογαλακτισθεί από τον Δήμο και να καταλάβει ότι δεν είναι πλέον δικός του αλλά δικός μας.
Το γεγονός όμως της ανάθεσης αλλά και της ανάληψης από την κ. Μονά αρμοδιοτήτων που είναι του Δήμου αποκλειστικά, λειτουργεί ανασταλτικά σε μια τέτοια προοπτική. Δείχνει να θέλει να συνεχίσει αυτή την στρεβλή κατάσταση.
Η λύση βέβαια θα είναι η δημιουργία νέου Δημαρχείου κάπου στην Αυλώνα που είναι το Γεωγραφικό Κέντρο του Δήμου και το Κρανίδι να πάρει το σημερινό κτίριο και να στεγάσει εκεί την Δημοτική του Κοινότητα.
Καιρός πλέον, Κρανίδι και Ερμιόνη, να μάθουν να διεκδικούν και όχι να εκχωρούν!
Και πρώτο βήμα θα είναι να απογαλακτισθεί ο ίδιος ο ΚαΜίζης από το Κρανίδι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου