Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Πρωϊνός διάλογος …

Καλημέρα κ. Λουμουσιώτη,
Σας ευχαριστώ, έστω και καθυστερημένα,  για την απάντηση. Μακριά από μένα οποιαδήποτε πρόθεση μέτρησης της ευαισθησίας σας. Απλούστατα γιατί γνωρίζω άριστα ότι δεν είναι μετρήσιμο μέγεθος.
Να επισημάνω επίσης ότι με το σχόλιό σας, και με το σχόλιο του Βασίλη, ήταν η πρώτη φορά που ‘έσπασε’ αυτό το απόλυτα φυσικό, απόλυτα δεδομένο, ό,τι δηλαδή οχλεί, πάει στα Δίδυμα.
Και αλίμονο σε όποιον το αμφισβητήσει!
Θέλω να πιστεύω ότι αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια πολύ-πολύ μικρή αρχή. Θέλω να ελπίζω όμως ότι υπάρχει ανάλογος προβληματισμός και σε άλλους. Και ότι αυτά, μαζί με άλλα βέβαια,  θα οδηγήσουν σε ένα πιο σωστό περιεχόμενο του όρου Ερμιονιδείς.
Θα ήθελα  να συνεχίσω αυτό το θέμα, όχι απευθυνόμενος προς εσάς, αλλά εκμεταλλευόμενος αυτή την ευκαιρία, να συνεχίσω αυτή την προσπάθεια.
Με μια συνολική, συνοπτική αλλά περιεκτική αναφορά σε αυτά τα προβλήματα.
Και οι τελευταίες αναρτήσεις μου, οι ‘επιθετικές’ έχουν να κάνουν και με αυτά.
Αυτό είναι το ‘υπόβαθρο’.
Και θα εκμεταλλευτώ την ευκαιρία για κάποιες, επί πλέον, σκέψεις. Σκέψεις, ούτε καν απόψεις.
Για τα λατομεία Αδρανών είναι δυνατή η ισοκατανομή της όχλησης σε όλη την Ερμιονίδα. Θεωρώ ότι, για την ώρα, γράφτηκαν αρκετά. Και ότι σειρά τώρα έχουν τόσο το Τ.Σ. Διδύμων όσο και ο Δήμος.
Πάνο εσύ.
Για τα λατομεία Μαρμάρων, όχι, δεν νομίζω ότι υπάρχει δυνατότητα ισοκατανομής της όχλησης.
Γιατί αυτά, υπάρχουν ή δεν υπάρχουν.
Οταν έγραφα του Σταύρου του Κούστα ‘κατέβα από τον άμβωνα, άνοιξε φακέλους και εδώ είμαστε’, αυτός είναι ένας από τους φακέλους που είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου.
Δηλαδή, πόσες άδειες δόθηκαν, πόσες αξιοποιήθηκαν, πόσες έχουν λήξει πόσες όχι, ποιες οι εκκρεμείς εκατέρωθεν υποχρεώσεις, τι προβλέπουν για την αποκατάσταση του τοπίου.
Ποια τα οικονομικά οφέλη του Δήμου;
Και να δούμε τι θα κάνουμε από δω και πέρα. Χορηγούμε νέες άδειες ή όχι.
Και να τελειώνουμε με αυτή την αμαρτία, το σεληνιακό τοπίο.
Χωρίς να είμαι ειδικός, έχω την αίσθηση ότι είναι σχετικά εύκολη υπόθεση και οικονομική. Και κυρίως εφικτή. Ο Ιχνηλάτης π.χ. ίσως να μπορούσε να πει κάποια πράγματα πολύ πιο έγκυρα από μένα.
‘Πακέτο’ με αυτά πάνε τα λατομεία πέτρας, έτσι τα λέω και δεν ξέρω αν είναι σωστός ο όρος, εκεί δηλαδή που σπάνε πέτρα για οικοδομή, σπίτια και μάντρες, και το εργοτάξιο παρασκευής πίσσας.
Τα σκουπίδια άλλο τεράστιο θέμα, άλλη φορά.
Η όποια όχληση των ανεμογεννητριών, άλλος μεγάλος φάκελος, δεν μπορεί να ισοκατανεμηθεί. Αυτές πάνε όπου υπάρχει αιολικό δυναμικό. Που υπάρχει ή δεν υπάρχει. Και που δεν ‘γεννάται’ με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.
Εδώ το μόνο που βλέπω ότι μπορεί να γίνει είναι να φροντίσουμε πρώτον να υπάρχουν σωστές περιβαλλοντικές μελέτες και κυρίως να εφαρμοστούν σωστά.
Όμως νομίζω ότι οι Δημότες πρέπει να γνωρίζουμε τον σχετικό φάκελο. Αναρτημένο στο Ιστολόγιο του Δήμου. Περιβαλλοντικές μελέτες, συμβάσεις, οικονομικά στοιχεία, έσοδα του Δήμου,  κλπ.
Γιατί όταν βλέπω στην πινακίδα επένδυση 24.000.000 ευρώ, κάπου 8 δις δραχμές, και η τιμή της κιλοβατώρας να αυξάνει, κάτι δεν καταλαβαίνω.
Οι Κεραίες, είναι άλλος ένας μεγάλος, κρίσιμος αλλά και δύσκολος φάκελος. Πόσες έχουν εγκατασταθεί, ποιες έχουν άδεια και ποιες όχι, για πόση ισχύ έχουν άδεια, όσες έχουν, και πόση έχουν εγκαταστήσει, τι λέει η σχετικά με τα πάρκα κεραιών νομοθεσία, τι έχει τηρηθεί και τι όχι, ποιες συμβάσεις με τον Δήμο υπάρχουν αν υπάρχουν κ.α.
Η όχληση των κεραιών μπορεί να ισοκατανεμηθεί. Πρώτα όμως πρέπει να διαπιστωθεί η όχληση.
Για αυτό επιμένω στην πραγματοποίηση μετρήσεων.
Δεν μπορώ να διανοηθώ έναν Δήμο, με Δήμαρχο γιατρό και αρμόδιο αντιδήμαρχο φυσικό και να μην πραγματοποιήσουν αυτές τις μετρήσεις! Δεν μπορώ!
Τώρα, αν οι μετρήσεις πλέον, δείξουν πρόβλημα, υπάρχει εναλλακτική λύση. Πολλές, αλλά μικρότερες κεραίες, με μικρότερη ισχύ η κάθε μία, που θα καλύπτουν όλο τον Δήμο. Πιθανόν βέβαια αυτή η λύση να μην βολεύει τα κανάλια, αλλά βολεύει εμάς.
Τα Ιχθυοτροφεία. Άλλος φάκελος. Πόσα υπάρχουν, πως λειτουργούν, πόσα έχουν άδειες, για πόσα κλουβιά το καθένα, ποιος και πως ελέγχει την ρύπανση,  ποια τα οικονομικά στοιχεία, …..
Η όχληση μπορεί και πρέπει να ισοκατανεμηθεί.
Πρώτο για λόγους ισότητας.
Δεύτερο, για λόγους παραγωγής. Στην αρχή εγκαταστάθηκαν σε κλειστούς κόλπους. Στην συνέχεια όμως διαπίστωσαν ότι είχαν πρόβλημα με την ρύπανση που οι ίδιοι δημιουργούσαν. Για αυτόν τον λόγο βλέπουμε πλέον μονάδες ανοιχτά στην θάλασσα.
Ο άλλος λόγος έχει να κάνει με τις προοπτικές ανάπτυξης αυτών των ‘απόμακρων’  περιοχών.
Αλλά σε αυτό θα επανέλθω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου