Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Ολίγα Ιστορικά επί πλέον.

Με αφορμή την παρουσίαση στα Δίδυμα του βιβλίου του Γιώργου Βουτσίνου για τους Διδυμιώτες, και όχι μόνο, Αγωνιστές του 1821, με αναρτήσεις που έγιναν σε όλα τα blogs της γειτονιάς μας έγινε ευρύτατα γνωστή η τόσο σημαντική για τον Τόπο μας, αθόρυβη και κοπιαστική δουλειά του.
 Πρώτα όμως μια παράλειψη από την μεριά μου.
Η πρόταση του θέματος αυτού για μελέτη έγινε προς τον Γιώργο Βουτσίνο από την κ. Ηρα Φραγκούλη-Βελέ.
Η οποία είχε ‘εντοπίσει’ το γεγονός ότι όλοι οι Αγωνιστές του 1821 από τον Τόπο μας αναφέρονταν είτε ως Κρανιδιώτες είτε ως Ερμιονίτες.
Και πρότεινε στον Γιώργο Βουτσίνο παραπέρα έρευνα στις πηγές έτσι ώστε η αναφορά των Αγωνιστών να περιλαμβάνει και τον Τόπο καταγωγής τους, τα χωριά τους δηλαδή.
Τις ευχαριστίες μου μαζί με συγνώμη για την παράλειψη αυτής της αναφοράς στις πρόσφατες αναρτήσεις.
Θέλω να ελπίζω ότι η σημαντική αυτή δουλειά θα έχει συνέχεια, διάρκεια, αλλά και ότι θα αξιοποιηθεί, μαζί με άλλες δουλειές,  εκπαιδευτικά, στα πλαίσια των όσων έγραψα εδώ.
Ένα άλλο θέμα τώρα, σχετικό.
Το 2003 εκδόθηκε, από τις εκδόσεις Κατάγραμμα, στην Κόρινθο, το βιβλίο του Αδάμ Γ. Αθουσάκη, με τίτλο ‘Η Εκπαίδευση στην Αργολίδα, Κορινθία, και Μεγαρίδα κατά την Καποδιστριακή Περίοδο (1828-1832)’
Ουσιαστικά πρόκειται για Διδακτορική Διατριβή που εκπονήθηκε υπό την εποπτεία του Καθηγητή Ιστορίας της Εκπαίδευσης στο Π.Π. Σήφη Μπουζάκη.
Στο βιβλίο αυτό αναφέρονται πάρα πολλά στοιχεία για την εκπαίδευση στον Τόπο μας εκείνα τα χρόνια, για τα Αλληλοδιδακτικά Σχολεία Κρανιδίου, Ερμιόνης και Διδύμων, για Προεστούς και Δημογέροντες, Μαθητές και Δασκάλους, Χρηματοδότες, … όλα με ονόματα και στοιχεία.
Είναι στις προθέσεις μου να γράψω κάτι από τα όσα αναφέρονται στο βιβλίο αυτό.
Όμως, για μένα, πέρα από κοπιαστικό, είναι δύσκολο κάτι τέτοιο.
Η δουλειά αυτή, για να γίνει σωστά, πρέπει να γίνει από συντοπίτη σχετικό με αυτά τα θέματα.
Εύχομαι και ελπίζω να βρεθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου