Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Οι Παλιές Γεωτρήσεις.

Η πρόσφατη ιστορία της ύδρευσης των Διδύμων ξεκινά ουσιαστικά από τέλη ’81, αρχές ’82. Πρώτοι μήνες της πρώτης Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Πρόεδρος της τότε Κοινότητας Διδύμων ο Βασίλης Οικονομόπουλος.
Σε αυτή την ιστορία, ως ιστορία και μόνο, θα αναφερθώ κάποια άλλη φορά. Εχει ενδιαφέρον.
Τώρα η ουσία.
Εγιναν τότε οι γεωτρήσεις για τις οποίες έχω γράψει. ‘Βρήκαν’ όλες θάλασσα και, αναγκαστικά, έπρεπε να αναζητηθεί λύση εκτός λεκάνης των Διδύμων. Φυσικά από τον Βορρά, στα όρια της τότε Κοινότητας.
Μας έστειλαν πρώτα στο Βγκέθι, Σεπτέμβρη μήνα.
Εκεί ξεκινά  ποτάμι, με ροή προς Τροιζηνία. Είναι αυτό για το οποίο έγραψε ο Ιχνηλάτης. Πηγάζει από τον Δήμο μας, δεν είναι αυτό που περνά από τα μάρμαρα Σοφικίτη, αυτά τα νερά θα τα συγκεντρώνει το φράγμα Τζερτζελιάς, είναι άλλο και, επομένως, υπάρχει θέμα με τα νερά του, στο οποίο θα αναφερθώ άλλη φορά. Για να μαθαίνουμε πόσο ‘μεγάλος’ είναι ο ‘ΜΕΓΑΛΟΣ’. Με τα καραβάκια, με τις μπούρδες και τις ‘παραστάσεις’ στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου!
Με τρόπο που μας είχαν πει μετρήσαμε την παροχή. Την βρήκαμε αν θυμάμαι καλά κάπου στα 5 κυβικά την ώρα. Μετά από άνυδρο χειμώνα.
Επιστρέφοντας, φτάσαμε στο Λουκαϊτι, πήγαμε προς Ηλιόκαστρο και από κάποιο σημείο αγναντέψαμε το Μεγαλοβούνι. Από το Βγκέθι το νερό έφθανε με φυσική ροή στο Λουκαϊτη προφανώς αλλά και στα Δίδυμα!
Νομίσαμε ότι είχαμε βρει την ΛΥΣΗ.
 Όμως, για λόγους που ακόμη και σήμερα δεν καταλαβαίνω, από τις υπηρεσίες επελέγη η άλλη λύση, γεωτρήσεις στην Πελεή και μεταφορά του νερού στα Δίδυμα με δίκτυο υψηλής πίεσης. Εστω.
Ετσι ξεκίνησε η ύδρευση του χωριού κάπου στα ’82-83. Με πρώτη γεώτρηση αυτή δυτικά από τα σπίτια της Πελεής.
Από τότε μέχρι τώρα έχουν γίνει άλλες οκτώ (8) γεωτρήσεις! Σήμερα τα Δίδυμα υδρεύονται από την ένατη, αν δεν κάνω λάθος. Και η ένατη δέχεται ενίσχυση από ιδιωτικό πηγάδι.
Δύσκολο, αν όχι αδύνατον να βρεθεί δέκατη.
Η επιχειρηματολογία της κοκορομαχίας είναι εμείς δίναμε τόσες ώρες νερό στο χωριό ενώ εσείς τόσες. Αρα εμείς ήμασταν καλλίτεροι!
Και φυσικά το γεγονός ότι και οι δύο συντελούσαν συνειδητά καταστροφή, με κοινή λογική, να βγω νικητής και καβαλάρης από την τετραετία και ‘γαία πυρί μιχθήτω’ δεν αφορά κανέναν από τους δύο!
Αφορά όμως εμάς!
Όμως αυτά άλλη φορά, θα επιμείνω στην ουσία.
Οι Υδρογεωλόγοι λένε πως μια γεώτρηση που έχει καταστραφεί από υπεράντληση, αν αφεθεί στην ησυχία της, επανέρχεται σε περίπου 15 χρόνια. Περίπου γιατί εξαρτάται από βροχοπτώσεις, εδάφη κλπ.
Η άντληση από την πρώτη γεώτρηση στην Πελεή ξεκίνησε κάπου στο ’83. ‘Δούλεψε για περίπου 5 χρόνια ας πούμε ότι έκλεισε κάπου στα ‘88-‘90. Μετά ανοίχτηκε η επόμενη.
Αρα, από την στιγμή που ‘έκλεισε’ πέρασαν κάπου 22 χρόνια. Για την δεύτερη, αν έκλεισε κάπου στο ’95, έχουν περάσει κάπου 17 χρόνια από τότε.
Αυτά σημαίνουν πολύ απλά ότι για τις δύο πρώτες, ίσως και για τις τρεις, αξίζει να εξετασθεί αν έχουν επανέλθει.
Γιατί αν είμαστε τυχεροί και έχουν επανέλθει, τότε τα Δίδυμα, αν αντλούν νερό, σωστά, από τρεις ή τέσσερες γεωτρήσεις, ταυτόχρονα, δεν θα έχουν ποτέ πρόβλημα νερού.
Επί πλέον, κάθε λίγα χρόνια, θα προστίθεται και μία επί πλέον γεώτρηση. Μέχρι να φθάσουμε εδώ. Το δίκτυο είναι έτοιμο. Και το νερό θα φθάσει και για το Σαλάντι.
Αυτά μόνον από τις παλιές γεωτρήσεις. Γιατί αν εξετασθούν, συστηματικά, και οι άλλες δυνατότητες τότε οι προοπτικές είναι πολύ μεγάλες.
Πραγματικά ΝΕΡΟΜΑΝΝΑ.
Επιγραμματικά, κάποιες επισημάνσεις.
Πρώτο, κ. Αλεβίζου μην πιστέψετε τίποτα από όσα γράφω και από όσα γράφει ο Βασίλης ο Γκάτσος  για αυτό το θέμα. Απλά θεωρήστε τα ως μια αιτία για ένα τηλεφώνημα σε κάποια αρμόδια για αυτά τα θέματα Υπηρεσία. Π.χ. αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, κλιμάκιο ΙΓΜΕ Τρίπολης, Τμήματα Γεωλογίας Ελληνικών ΑΕΙ, ….
Κατσαϊτηδες και λοιποί μπουρδολόγοι της Οικολογίας και της Περιβαλλοντολογίας, δεν έχουν την παραμικρή θέση εδώ.
Και πράξτε ανάλογα με το τι θα σας πουν. Αλλά να μας το πείτε.
Δεύτερο.  Η διαδικασία αυτή, όπως μου την περιέγραψαν έχει ένα κόστος, βαριά-βαριά 10.000 ευρώ ανά γεώτρηση, συνολικά. Έλεγχος, μέτρηση,  καλλιέργεια κλπ.
Μιλάμε δηλαδή για μέγιστο  20.000 ευρώ. Ποσό το οποίο, σε σχέση με τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που ‘φεύγουν’ σε κάθε συνεδρίαση του Δ.Σ. σαν ‘μαρουλόφυλλα’, είναι αστείο. Μικρό επίσης και σε σχέση με το περίπου 200.000 που επίσης παίρνει ο Δήμος από τις ανεμογεννήτριες. Επί πλέον το θέμα αυτό έχει σαφώς απόλυτη προτεραιότητα σε σχέση με ένα δρομάκι, με ένα τριγωνάκι, ακόμη και με το περιφερειακό γήπεδο του Κρανιδίου.
Να σοβαρευτούμε καμία φορά!
Τρίτο. Τα όσα περιγράφω, αν αποδειχθούν αληθινά, ισχύουν προφανώς για όλες τις παλιές γεωτρήσεις του Δήμου Ερμιονίδας. Μιλάμε δηλαδή για πρόγραμμα σε όλο τον Δήμο.
Η ‘πολιτική’ της καταστροφής ήταν διαδεδομένη Πανελλαδικά!
Τέταρτο. Οι Υδρογεωλόγοι, προκειμένου να κάνουν την δουλειά τους θέλουν τις θέσεις των γεωτρήσεων αυτών σε γεωλογικό χάρτη. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, κάνουν την δουλειά τους αν τις έχουν σε στρατιωτικό χάρτη, ακόμη και στο Google Earth. Και ένα υπόμνημα που να λέει, για κάθε γεώτρηση, πότε ανοίχτηκε, πότε άρχισε η άντληση, ποια η ποσότητα άντλησης ανά μέρα, ανά ώρα, πότε εξαντλήθηκε κλπ.
Πέμπτο. Οι μέχρι τώρα λογικές και οι πρακτικές στην διαχείριση αυτού του πλούτου πρέπει να αλλάξουν. Απαιτείται σωστή διαχείριση, τόσο στην άντληση όσο και στην κατανάλωση.
Εκτο. Η περιοχή αυτή, η Νερομάννα, είναι ένας υδροφόρος ορίζοντας, που ξεκινά από Πελεή, φτάνει Κολιάκι, Αγία Ελένη και Ιρια. Και ανήκει σε δύο Δήμους. Αν τώρα ο ένας, ο καλός, κάνει σωστή διαχείριση, και ο άλλος ο κακός, αλόγιστη, είναι προφανές το αποτέλεσμα!
Τέρμα επομένως οι ‘παλληκαριές’ και σωστή κοινή διαχείριση! Με συνεννόηση!
Αρκετά σκατά έχουμε φάει με τα Σκουπίδια!
Εβδομο. Αφου κάνατε την ‘βόλτα’ σας με την αντιδήμαρχο, βρήκατε ‘στοιχεία’ που σας επέτρεψαν μια καλή εμφάνιση, ως συμπρωταγωνίστρια, στην παράσταση που σκηνοθέτησε και πρωταγωνιστούσε ο ΚαΜίζης, καιρός να ξανακάνετε την ίδια ‘βόλτα’, με άρβυλα αυτή την φορά. Και να δείτε, με τα μάτια σας, όλα αυτά.
Να πω το ίδιο πράγμα με άλλα λόγια κ. Αλεβίζου, στην πρώτη σας εμφάνιση, περίμενα να μας πείτε που θα βρείτε νερό να πιεί ο κόσμος και όχι πόσο κακή διαχείριση έκανε ο Σφυρής!
Γιατί, ωμά, μπροστά στο φάσμα της δίψας, σκασίλα μου η διαχείριση!
¨Η, ακόμα πιο ωμά, δεν θα περιμένουμε την διαπίστωση, ‘από διαχείριση πάμε καλά αλλά από νερό έχουμε έλλειψη’!
Χορτάσαμε Μπούρδες και ‘εξυπνάδες’. Νισάφι πιά!
Παρατήστε το παλιό ξεκούρδιστο πολιτικό βιολί και αλλάξτε χαβά!

Τέλος, τα όσα γράφω, , όσα γνωρίζω δηλαδή,  είναι ένα μέρος των δυνατοτήτων αυτής της περιοχής. Γιατί υπάρχει και το κομμάτι,  από Βγκέθι έως Τσελεβίνια, φίλιπρα και αυτό, και επομένως με ανάλογες δυνατότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου