Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Δεν καταλαβαίνω!


Συνεχίζω σήμερα με ειδικότερη αναφορά και ερωτηματικά σε σχέση με το ΜΕΓΑ θέμα το σχετικό με την αντιδήμαρχο Γιώτα Σαμπάνη – Μπάρδη.
Στην 8η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, 8.3.2011, η αντιδήμαρχος έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση: ‘… Θέλω να σας ενημερώσω ότι μετά από ανώνυμες καταγγελίες που δημοσιεύτηκαν σε ιστολόγιο της περιοχής μας με την επωνυμία ‘ Η Ερμιονίδα μας’ αλλά και στην εφημερίδα ‘Αργολική Ανάπτυξη’ του κυρίου Αργυρίου, που αφορούσαν το πρόσωπό μου, θα καταφύγω στην Δικαιοσύνη τις επόμενες ημέρες για να προστατέψω την τιμή και την υπόληψή μου.
Ο σκοπός μου είναι να ανακαλύψω αυτούς που δεν έχουν το θάρρος να αναλάβουν την ευθύνη των όσων λένε και τους προκαλώ να εμφανιστούν.
Οι ‘Ενεργοί Πολίτες Διδύμων’ είναι κοινοί συκοφάντες, γιατί τίποτα από όλα ισχυρίζονται στην καταγγελία τους δεν είναι αληθινά και αυτό αποδεικνύεται από τα έγγραφα που έχω. Μόνο ένα θα σας πω για παράδειγμα, το πιο σοβαρό κατά την γνώμη μου γιατί τα υπόλοιπα δεν είναι, ότι έχω παράνομη κατασκευή στεγάστρου σε παραλιακό χώρο στο Σαλάντι.
Λοιπόν, σας πληροφορώ ότι έχω άδεια, εγκεκριμένη από την ΕΠΑΕ Ναυπλίου και έγκριση της ΔΕΗ για το ρεύμα.
Τέλος, τους καλώ και πάλι, να εμφανιστούν γιατί ούτως η άλλως η Δικαιοσύνη θα τους βρει, θα τους ανακαλύψει, θα τους καταδικάσει, όπως τους καταδίκασε και η κοινή γνώμη τόσες μέρες τώρα.
Σας ευχαριστώ πολύ …’
Είπε δηλαδή, μεταξύ άλλων η αντιδήμαρχος,  ότι για το εν λόγω στέγαστρο έχει οικοδομική άδεια και μάλιστα εγκεκριμένη από την ΕΠΑΕ, Επιτροπή Ενάσκησης Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.
Αυτό το τελευταίο, για την ΕΠΑΕ,  δεν έχει καμία σημασία και μάλλον ειπώθηκε για λόγους εντυπωσιασμού. Η ΕΠΑΕ άλλα πράγματα ελέγχει. Την νομιμότητα, την σύμφωνη με τους Πολεοδομικούς κανόνες την ελέγχει η Πολεοδομία. Και αυτό έχει σημασία εν προκειμένω.
Και αυτό είναι που δεν καταλαβαίνω!
Πρώτα όμως κάποιες εικόνες και μία αναφορά στο Πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής, για γίνει εύκολα κατανοητό το θέμα που θέτω.

Αυτή είναι μία ‘μακρυνή’ άποψη του στεγάστρου. Κάτω από αυτό είχε τοποθετηθεί η περίφημη καντίνα, ένα τροχόσπιτο δηλαδή. Προσέξτε το σημείο Β. Στο βάθος ο Αγιο Καρτέρης.

Αυτή είναι μία πιο ‘κοντινή’ άποψη του στεγάστρου. Το σημείο Β της προηγούμενης εικόνας εμένα μου θυμίζει παλιό βόθρο, που πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες της καντίνας. Αν είναι έτσι υποθέτω ότι θα κατασκευάστηκε μετά από άδεια και ότι θα ήταν και στεγανός. Διαφορετικά η καντίνα θα πρέπει να διέθετε δικό της σύστημα επεξεργασίας των όποιων λυμάτων.

Και μία ακόμη πιο κοντινή φωτογραφία, που δείχνει την μεριά της θάλασσας. Στο βάθος και πάλι το ξωκλήσι του Αγιο Καρτέρη.

Στην εικόνα αυτή από το Google Earth έχω σημειώσει την θέση του στεγάστρου, τον Αγιο Καρτέρη και την ιδιοκτησία του συζύγου της αντιδημάρχου, Ν. Μπάρδη.

Το σχέδιο αυτό είναι από το ΦΕΚ 370Δ/12.7.1979, με το οποίο έχουν καθορισθεί οι οριογραμμές Αιγιαλού και Παραλίας στην περιοχή.
Οι τρεις πρώτες φωτογραφίες τραβήχτηκαν από το σημείο Α, περίπου, καντίνα και στέγαστρο στην θέση Κ, πάντα κατά προσέγγιση, και Ε ο Αγιο Καρτέρης. Μ η ιδιοκτησία του συζύγου της αντιδημάχου, Ν. Μπάρδη.
Η πρώτη γραμμή είναι αυτή του Αιγιαλού, αυτό που λέμε μέγιστο χειμέριο κύμα, ενώ η δεύτερη της παραλίας. Μεταξύ των δύο γραμμών, η ζώνη της Παραλίας.
Από την προσεκτική παρατήρηση – σύγκριση του σχεδίου αυτού με την εικόνα της Google, αλλά και με τις προηγούμενες τρεις φωτογραφίες,  προκύπτει ότι καντίνα και στέγαστρο βρίσκονται / βρίσκονταν  μέσα στην ζώνη της Παραλίας!
Να σημειώσω ότι η ζώνη αυτή, αν και έχει χαρακτηρισθεί ως ζώνη Παραλίας με το παραπάνω ΦΕΚ, δεν είναι ούτε Κοινόχρηστη ούτε Κοινοτική, ούτε Δημοτική. Ανήκει στους παλιούς ιδιοκτήτες. Το σημείο Κ, όπου τοποθετήθηκαν στέγαστρο και καντίνα ανήκει στον οικοδομικό συνεταιρισμό Λογιστών. Αυτό η αντιδήμαρχος θα έπρεπε να το γνωρίζει αφού ο σύζυγός της έχει ιδιοκτησία στο σημείο Μ. Και η ζώνη της παραλίας μπροστά στην ιδιοκτησία του, παραμένει ακόμη ιδιοκτησία του.
Πέρα από αυτά.
Η περιοχή που περιγράφω βρίσκεται μέσα στο ονομαζόμενο ρυμοτομικό σχέδιο Σαλαντίου, ΦΕΚ35Δ/26.2.1970. Ολο το ΦΕΚ μπορεί να το βρει κανείς στον σύνδεσμο αυτό, είναι πλέον δωρεάν. Αναρτώ όμως, για ευκολία, την πρώτη σελίδα, που αναφέρει τους όρους δόμησης και την τελευταία που είναι ολόκληρο το σχέδιο σε κλίμακα 1:5000. Οι άλλες σελίδες είναι οι πινακίδες.

Στην εικόνα αυτή με Κ έχω σημειώσει την θέση του στεγάστρου – καντίνας. Στο Ε είναι ο Αγιο Καρτέρης, και στο Μ η ιδιοκτησία του Ν. Μπάρδη. Πάντα κατά προσέγγιση βέβαια.
Στην οικιστική ζώνη είχε δοθεί τμηματική εφαρμογή, υπήρξαν κάποια προβλήματα με καθορισμό ρεμάτων, δεν ξέρω ακριβώς τι ισχύει σήμερα, στην παραλιακή ζώνη όμως, δεν έχει εφαρμοσθεί το σχέδιο.
Το σημαντικό για το θέμα είναι ότι το σημείο Κ όπου κατασκευάστηκε το στέγαστρο και τοποθετήθηκε η καντίνα, βρίσκονται, μέσα στην ανοικοδόμητη ζώνη πλάτους 120 μέτρων όπως μπορεί να δει κανείς στο άρθρο 8 της επόμενης εικόνας.

Και επί πλέον στο τμήμα αυτό το ρυμοτομικό σχέδιο δεν έχει εφαρμοσθεί στο έδαφος, δεν έχει δηλαδή συνταχθεί η σχετική πράξη εφαρμογής. Και αυτά, από όσο γνωρίζω, αποτελούν πρόβλημα στην έκδοση της οποιασδήποτε οικοδομικής άδειας.
Συνοψίζοντας.
Το σημείο στο οποίο κατασκευάστηκε το στέγαστρο, σύμφωνα με νόμιμη άδεια, κατά την αντιδήμαρχο, και κάτω του τοποθετήθηκε η καντίνα:
  1. Ηταν και είναι ιδιοκτησία του οικοδομικού συνεταιρισμού Λογιστών. Ούτε Κοινοτικό, ούτε Δημοτικό, ούτε Δημόσιο, ούτε Κοινόχρηστο. Και φυσικά ούτε της αντιδημάρχου.
  2. Βρίσκεται μέσα στην ζώνη της παραλίας.
  3. Βρίσκεται μέσα στην ανοικοδόμητη ζώνη των 120 μέτρων του ρ.σ. Σαλαντίου, και σε τμήμα  του σχεδίου που ακόμη δεν έχει εφαρμοσθεί στο έδαφος.
Και αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πως δόθηκαν οι δύο άδειες στην αντιδήμαρχο.
Μία για την καντίνα και μία για την κατασκευή του στεγάστρου.
Σε ότι αφορά την άδεια της καντίνας, δεν γνωρίζω τι ίσχυε την ημέρα που χορηγήθηκε η άδεια για την καντίνα στην αντιδήμαρχο.
Οσα ανέφερα είναι γνωστά στο χωριό, πολλοί μεταξύ των οποίων και εγώ, υφιστάμεθα τις συνέπειες. Και όλα αυτά είναι που δημιουργούν την εικόνα της παρανομίας, της αυθαιρεσίας κλπ που αναφέρθηκε τις προηγούμενες ημέρες.
Η αντιδήμαρχος Γιώτα Σαμπάνη – Μπάρδη, σύμφωνα με την δική μου πολιτική δεοντολογία, πρέπει, ως Δημόσιο πρόσωπο του Δήμου μας πλέον, να δημοσιοποιήσει όλη την άδεια.
Να φανούν: Το όνομα του προσώπου στο οποίο δόθηκε η άδεια, πότε δόθηκε, ποιος υπογράφει, ποιός ο μηχανικός αν υπάρχει, ποια η υπεύθυνη δήλωσή του, αν υπάρχει, κ.α.
Και αν η ίδια δεν το κάνει, πρέπει να το απαιτήσει ο ίδιος ο ΚαΜίζης.
Και τότε θα φανεί τι είναι και τι δεν είναι.
Η αναφορά πλέον σε αυτήν την άδεια δεν είναι από ανώνυμους μπλά, μπλά, …
Είναι τώρα ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ συγκεκριμένα, επώνυμα και δημόσια.
Σε ότι αφορά τώρα στην οικοδομική άδεια για την κατασκευή στεγάστρου.
Με το πολεοδομικό καθεστώς που προανέφερα, μέσα στην ζώνη της παραλίας, μέσα στην ανοικοδόμητη ζώνη των 120 μέτρων του ρ.σ. και μέσα σε τμήμα του ρ.σ. που δεν έχει ακόμη εφαρμοσθεί στο έδαφος, με τα όσα γνωρίζω, είναι αν όχι αδύνατο, εξαιρετικά δύσκολο, να έχει χορηγηθεί νόμιμα οικοδομική άδεια, έστω και μικρής κλίμακας.
Μπορεί όμως να κάνω και λάθος, δεν είμαι ούτε μηχανικός, ούτε δικηγόρος.
Και πάλι μία ανάρτηση όλης της άδειας θα βοηθούσε να ξεκαθαρίσει και αυτό το σημείο. Και επειδή μιλάμε για οικοδομική άδεια, για την έκδοση της οποίας σίγουρα έχει εμπλακεί μηχανικός, καλό θα ήταν η αντιδήμαρχος να ζητήσει από τον μηχανικό της να γράψει ένα σύντομο σημείωμα που να εξηγεί τα πως και τα γιατί.
Επί πλέον, η αντιδήμαρχος πρέπει να διευκρινίσει και το θέμα της ιδιοκτησίας του χώρου που κατασκευάστηκε το στέγαστρο και λειτούργησε η καντίνα.
Οικοδομική άδεια παίρνει κανένας όταν την ζητήσει από την Πολεοδομία. Η Πολεοδομία δεν συνηθίζει να βγαίνει στους δρόμους και να μοιράζει οικοδομικές άδειες και μάλιστα χωρίς αίτηση.
Και επίσης, όταν ζητά κάποιος άδεια για οικοδομικές εργασίες, εννοεί οικοδομικές εργασίες που θα πραγματοποιήσει σε ιδιοκτησία του. Όχι στου γείτονα!
 Όμως ιδιοκτησία στο σημείο που στήθηκε το στέγαστρο, δεν έχει. Ούτε η αντιδήμαρχος ούτε ο σύζυγός της!
Ο χώρος είναι ιδιοκτησία του οικοδομικού συνεταιρισμού των Λογιστών.
Ούτε Κοινοτικός, ούτε Δημοτικός, ούτε Δημόσιος, ούτε Κοινόχρηστος. Των Λογιστών!
Επομένως;
Η λογική λέει:
Εδειξε ως χώρο την όμορη ιδιοκτησία του συζύγου ή κάποια άλλη, όχι δική της, αλλά έκανε την κατασκευή στην ιδιοκτησία των Λογιστών.
Εδειξε ψευδώς ότι ο χώρος είναι ιδιοκτησίας της. Αλλά τότε η πολεοδομία τι έλεγξε;
Είχε κάποια έγκριση, άδεια, παραχώρηση από τον οικοδομικό συνεταιρισμό των Λογιστών.
Κάτι άλλο που δεν μπορώ να υποθέσω;
Σε κάθε περίπτωση εγώ θέλω να καταλάβω, με απόλυτη σαφήνεια και Διαύγεια.
Υπάρχει ΝΟΜΙΜΗ άδεια ή όχι.
Ποιο απλά θέλω να καταλάβω ως Δημότης, αν η αντιδήμαρχος είναι απόλυτα νόμιμη και μαζί της με χίλια αν συκοφαντήθηκε ή αν έχουμε μπροστά μας συμπεριφορές κοινού απατεωνίσκου οπότε τα πράγματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά.
Να το πω απλά ή να στηριχθεί από όλους μας η αντιδήμαρχος, και μάλιστα δυνατά, ή να παραιτηθεί ή να την παραιτήσει ο ΚαΜίζης.
 Πέρα από αυτά όμως.
Η καντίνα λειτούργησε για ένα ίσως και περισσότερα χρόνια, δεν θυμάμαι. Πάντως λειτούργησε. Εγώ, ούτε είδα, ούτε άκουσα ποτέ να την δουλεύει η αντιδήμαρχος.
Την δούλευε η αδελφή του τότε εκλεκτού αντιδημάρχου του ΚαΜίζη, με τον άντρα της.
Και τα ερωτηματικά που απορρέουν από αυτό η αντιδήμαρχος οφείλει να τα απαντήσει.
Δηλαδή: Ηταν αχυράνθρωπος της αδελφής του, τότε, εκλεκτού αντιδημάρχου του ΚαΜίζη, την είχε προσλάβει με κάποιο τρόπο ως υπάλληλο, είχε υπεκμισθώσει την καντίνα, κάτι άλλο; Η σχετική γραφειοκρατία, εφορία κλπ, ήταν όλα εντάξει;

Δήμαρχε ΚαΜίζη!
Τα παραπάνω δεν θα με ενδιέφεραν αν ήταν ιδιωτική - προσωπική υπόθεση της Γιώτας Σαμπάνη - Μπάρδη. Δεν είχα, δεν έχω, ούτε φιλοδοξώ να έχω συνεργασίες μαζί της. Δεν την γνωρίζω καν.
Όταν όμως είναι, έστω ιδιωτικές  υποθέσεις,  της αντιδημάρχου Γιώτας Σαμπάνη - Μπάρδη, με ενδιαφέρουν και με αφορούν, και μάλιστα πολύ και άμεσα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, το γνωρίζεις πολύ πιο καλά από μένα, δύο είναι τα τινά.
Το ένα  είναι η αντιδήμαρχός να είναι άριστη, πεντακάθαρη, να υπηρετεί άριστα και αυτούς που την ψήφισαν και την εντολή που της έδωσες. Και όλα όσα έχουν αναφερθεί να είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΛΑΣΠΗ και προσπάθεια σπίλωσης.
Αν είναι έτσι, αν αποδειχθεί έτσι, τότε αυτό σημαίνει ότι κάνει πολύ καλά την δουλειά της, είναι από τους ανθρώπους που χρειαζόμαστε σήμερα και θα πρέπει όλοι μας να την στηρίξουμε. Γιατί οι συκοφάντες σε αυτή την περίπτωση,  σίγουρα είναι άτομα που θίγονται από την σωστή και νόμιμη πολιτική της. Καθαρές κουβέντες. Και σε ότι με αφορά το γνωρίζεις καλά ότι δεν ‘μασάω’ να σταθώ δίπλα της και δυνατά.
Το άλλο είναι να αληθεύουν όλα όσα έχουν γραφτεί ή/και μισογραφτεί τις προηγούμενες μέρες. Τότε όμως έχουμε να κάνουμε με μια συμπεριφορά κοινού απατεωνίσκου, που με περισσή αναίδεια προσπαθεί να κοροϊδέψει όλους εμάς αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο. 
Και μια δική σου επιλογή, όχι απλά λάθος αλλά καταστροφική για τον Δήμο.
Και φυσικά η μόνη λύση, αν αποδειχθεί βέβαια κάτι τέτοιο, είναι η αποπομπή της ακόμη και από την Δημοτικής σου ομάδα.
Από την πλευρά μου θεωρώ ότι έκανα το χρέος μου προς τον Δήμο μου. Οσα γνωρίζω τα μάζεψα, πιστεύω με απλό και κατανοητό τρόπο, και τα δημοσιοποίησα.
Και φυσικά θα πρέπει να γνωρίζεις ότι αυτά, ενδεχομένως και κάποια άλλα, ‘γέννησαν’ το περίφημο ηλεκτρονικό μήνυμα.
Αλλά αυτό είναι το λίγο. Το σημαντικό είναι ότι αυτά κυκλοφορούν στα Δίδυμα, ίσως και παραπέρα. Και κάθε άλλο παρά θετικά λειτουργούν για τον Δήμο.
Τελευταίο αλλά σημαντικό. Η προσφυγή στην Δικαιοσύνη που ανακοίνωσε η αντιδήμαρχος ξέρεις πολύ καλά τι σημαίνει. Η Ελληνική Δικαιοσύνη, με τον φόρτο που έχει σήμερα, θα αποφανθεί, πιθανότατα, μετά την λήξη αυτής της θητείας. Και για μένα μια τέτοια απόφαση, όποια και να είναι,  δεν θα έχει πραγματικό αντίκρισμα, παρά μόνον ηθικό.
Καταλαβαίνεις, έμπειρος είσαι, ότι ο μόνος δρόμος είναι η άμεση πολιτική ενέργεια.
Εκτός εάν αυτή έχει ήδη εκφρασθεί με την πλήρη κάλυψη της αντιδημάρχου σου.
Το θέμα πλέον στα χέρια σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου