Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Για τον Σταύρο Κούστα

Διάβασα το σχόλιό σου αλλά, δεν είμαι όμως τόσο αισιόδοξος όσο εσύ. Δεν ήθελα, ακόμη δεν είπαμε καλημέρα, να αρχίσω τις προβλέψεις, αλλά δεν το αντέχω. Το σχόλιό σου λειτούργησε ως πρόκληση για μένα.
Από όλα όσα γράφεις δεν αισιοδοξώ για τίποτα.
Αυτό που εκτιμώ ότι θα γίνει είναι ότι θα ξαναδούμε για κανένα χρόνο το έργο ‘καμένη γη’, μετά το άλλο ‘άσχημη οικονομική συγκυρία’, ‘διοικητική αναδιάρθρωση’, κ.α.
Και αυτό που θα έχουμε επιτύχει στο τέλος της θητείας σας θα είναι να φύγει ο ΚαΜίζης από τον Δήμο Νικητής και Καβαλάρης, και όχι νικημένος, και μάλιστα από τον Σφυρί, κάτι που δεν το σήκωνε με τίποτα το είναι του.
Οσο για αυτά που γράφεις στον τίτλο του blog, ότι θα αλλάξεις τον Δήμο, άφησέ τα, μην τα βγάλεις, θα χρειαστούν.
Βέβαια θα μου πεις ΟΧΙ. Και ότι θα διαψευσθώ.
Το εύχομαι. Ολόψυχα και ειλικρινά.
Αλλά θα σου κάνω μια πρόταση.
Πάρε μια μέρα το αυτοκίνητό σου και πήγαινε στην θέση Σταυρός Διδύμων, εκεί που είναι τα σκουπίδια.
Όχι από το Ηλιόκαστρο, από το Κρανίδι. Πριν βγείς όμως στον Σταυρό, μετά τους Φούρνους και όταν θα έχεις περάσει την κλειστή στροφή που είναι το καινούργιο σπίτι, στην ανηφόρα, σταμάτα και κοίταξε προς την Ερμιόνη. Σκέψου πόσα χιλιόμετρα θα είχες γλυτώσει αν ο Λεμπέσης είχε ανοίξει τον δρόμο μέσα από το Καταφύκι. Διάβασε το σχόλιό μου, βρες το τηλέφωνο του Γιάννη του Βαρκαρόλη από τους Φούρνους, ρώτα τον τι έγινε τότε, σκέψου τι έκανε η Ερμιόνη τότε, και …. γράψε μου.

Συνέχισε μέχρι τα σκουπίδια, στάσου στον δρόμο, απέναντί τους. Εκτός από τα σκουπίδια όμως, ρίξε μια ματιά, μπροστά σου ακριβώς, να δεις το εργοτάξιο που σπάει πέτρες.

Λίγο αριστερά σου, λίγο βόρεια από τα σκουπίδια, θα δεις το άλλο εργοτάξιο που παρασκευάζει άσφαλτο.
Όλα μαζί, εδώ
 Μετά γύρνα το μάτι σου βόρεια, στην νότια πλευρά του Μεγαλοβουνιού, να απολαύσεις Σεληνιακό τοπίο.
 Και αν δεν σου φτάνει αυτό, και κρατάνε τα πόδια σου, άσε το αυτοκίνητο και περπάτα το βουνό, από αυτό το σημείο δυτικά, ευθεία, προς Δίδυμα. Να δεις και άλλα τέτοια τοπία που δεν φαίνονται από τον δρόμο.
Πάρε τώρα το αυτοκίνητό σου και πήγαινε προς Λουκαϊτη. Αργά, να μπορείς να …. απολαμβάνεις! Λίγο πριν το Λουκαϊτη, δεξιά σου, σε μια πευκόφυτη κορφή, είναι ένα εκκλησάκι, Αγιο Δημήτρης νομίζω. Από αυτό το σημείο έχεις την καλλίτερη θέα.
Συνέχισε προς Λουκαϊτη. Πριν το Νεκροταφείο κόβει ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος αριστερά. Ακολούθησέ τον. Μόλις πάρεις την στροφή όμως κάνε μια στάση, να δεις το δεύτερο εργοτάξιο που σπάει πέτρα, είναι δεξιά, δίπλα και κάτω από τον δρόμο, χαμηλά, δεν φαίνεται εύκολα.
Συνέχισε τώρα αυτόν τον δρόμο. Αργά, έχει και άλλα Σεληνιακά τοπία, μικρότερα.
Στο τέρμα θα συναντήσεις το Λατομείο Αδρανών υλικών. Αν είναι ανοικτό μπες μέσα να … απολαύσεις! Αν είναι κλειστό, πενήντα μέτρα πριν την είσοδο, αριστερά, έχει έναν νεροφαγωμένο κατσικόδρομο. Πάρτον, με τα πόδια ή με αγροτικό. Εβγα πάνω στην κορφή να έχεις συνολική εικόνα.


Μετά Σταύρο γύρνα στα σκουπίδια, πάρε την παράκαμψη Διδύμων και φτάσε στην Κιάφα. Εκεί πάρε τον δρόμο προς Μεγαλοβούνι. Στάσου στο ψηλότερο σημείο από το οποίο φαίνονται οι Ανεμογεννήτριες. Δες τι έχει γίνει και λάβε υπ’ όψη σου ότι σχεδιάζουν επέκταση.


Αν έχεις χρόνο και η ορατότητα είναι καλή ανέβα όλο το Μεγαλοβούνι. Τέρμα. Στον ραδιοφάρο και στις κεραίες. Πρώτα απόλαυσε την θέα. Βγάλε και φωτογραφίες.

Μετά ζύγωσε στις κεραίες, μέχρι να νοιώσεις το ‘σφίξιμο’ στον λαιμό. Και να μου γράψεις πως ήταν.
Γύρνα τώρα. Στην διαδρομή πρόσεξε την βλάστηση.  Τα βένια πάνω στον δρόμο, αλλά και πόσο πυκνή είναι σε πάρα πολλά   σημεία. Εγώ εκτιμώ ότι σε δύο δεκαετίες δεν θα υπάρχουν κοπάδια σε αυτά τα βουνά γιατί θα είναι αδιάβατα.
Διάβασε τώρα τις μπούρδες του Κατσαϊτη και την απάντηση που του έδωσα, και βγάλε συμπέρασμα.
Εφτασες τώρα στην Κιάφα.
Πριν πάρεις την στροφή για Δίδυμα, κάνε μια στάση στο απέναντι άνοιγμα. Δες την πινακίδα, συγκράτησε τον προϋπολογισμό, και όταν πας σπίτι σου κάνε τους λογαριασμούς. Φυσικός είσαι, βγάλε και πάλι συμπέρασμα. Και ξαναγράψε μου.

Μέχρι εδώ Σταύρο έχεις μια πρώτη εικόνα τι είναι το Μεγαλοβούνι και το Κέλμπεση, και τι ζημιά έχει γίνει. Και τι είναι το Κεδροδάσος του Διδύμου.
Γύρνα τώρα πίσω.
Φτάσε στα Δίδυμα και πάρε τον δρόμο για το Σαλάντι.
Στον Αγιο Καρτέρη σταμάτα και κατέβα από το αυτοκίνητο. Πήγαινε στην θάλασσα, δίπλα στην εκκλησία εκεί που τελειώνει η αμμουδιά και αρχίζουν τα βράχια. Και παρατήρησε. Φυσικός είσαι, Ερμιονίτης είσαι, θα καταλάβεις τι συμβαίνει!
Με την ευκαιρία ρίξε και μια ματιά στην παραλία του Αγιο Καρτέρη, στον δρόμο δηλαδή που προσπάθησε να ανοίξει ο Σφυρίς.
Εκεί, είσαι στο κέντρο του παραλιακού μετώπου του ρ.σ. Σαλαντίου. Αν κοιτάξεις ανατολικά και βόρεια θα καταλάβεις μέχρι που φτάνει, κοντά 2.000 στρέμματα.
Όταν γυρίσεις σπίτι έμπα σε αυτό το blog αλλά και στο www.e-didyma.gr, διάβασε τις σχετικές αναρτήσεις μου, και βγάλε συμπέρασμα αν ο δρόμος αυτός αναβαθμίζει την παραλία αυτή όπως ισχυρίζεται ο Σφυρίς και τα Σφυρίδια ή την καταστρέφει όπως ισχυρίζομαι εγώ. Και ξεκίνα να μαθαίνεις για το ρ.σ. Σαλαντίου. Θα σου χρειαστεί.
Συνέχισε τώρα την άσφαλτο, δυτικά. Όταν περάσεις τα σπίτια, μετά το ρέμα, αρχίζει η έκταση της ΜΕΛΦΑ. Ακριβώς 960 στρέμματα. Θα δεις την πινακίδα Costa Bianca. Για αυτήν θα αναφερθώ σε άλλο σχόλιο. Πρόσεξε όμως τις πινακίδες που γράφουν ‘προς Παραλία’. Αυτές είναι οι προσβάσεις που δέχτηκε ο ΚαΜίζης! Τέσσερα μονοπάτια σε περίπου ένα χιλιόμετρο παραλία! Αυτά είναι που φωνάζω να εφαρμοσθούν οι αποφάσεις για τον Αιγιαλό και την Παραλία στο Σαλάντι.
Στην συνέχεια, κάπου θα συναντήσεις την πινακίδα της φωτογραφίας.

 Από εκεί και πέρα αρχίζουν τα αυθαίρετα. Εκεί είναι οι πρωτοκλασάτοι αυθαιρετούχοι. Όταν κτίστηκαν τα αυθαίρετά τους, φύλαγε ‘τσίλιες’ του φυντανάκι που επέλεξε η παράταξή σου για να ΄σώσει’ τα Δίδυμα. Και προκαλούν τόσο ασύστολα που όλα όσα γράφεις μόνο ως μπούρδες μπορούν να χαρακτηρισθούν. Αν έχεις χρόνο ρίξε μια ματιά και προς την παραλία να δεις τι γίνεται εκεί.
Με Αιγιαλούς, Παραλίες,  Προσπελάσεις και δρόμους.
Υπ’ όψη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του συλλόγου αυτού είναι αυθαιρετούχοι. Βέβαια αυτό δεν τους εμποδίζει να αυτοαποκαλούνται οικολόγοι και εξωραϊστές!
Συνέχισε την άσφαλτο, δυτικά. Εκεί που τελειώνει το ήμερο, πριν αρχίσει το βουνό είναι μια στάνη. Αν είσαι με αγροτικό σταμάτα και ρώτα πως, συνεχίζοντας αυτόν τον δρόμο, θα βγείς στην μονή Αυγού και από εκεί στην Πελεή. Αξίζει. Αλλωστε είναι στα όρια του Δήμου, καλό είναι να τα γνωρίσεις.
Φτάσε εκεί που τελειώνει η άσφαλτος. Εκεί αρχίζουν τα Ιχθυοτροφεία, ένα είναι πιο πριν. Πήγαινε στην θάλασσα και θα καταλάβεις. Αν δε φυσά νοτιάς, θα καταλάβεις καλλίτερα. Αν έχεις αγροτικό, λίγο πριν το τέλος της ασφάλτου, κόβει χωματόδρομος δεξιά. Αυτός θα σε βγάλει στον κόλπο της Βουρλιάς. Εκεί θα καταλάβεις ακόμη πιο καλά.
Αν συνεχίσεις προς μονή Αυγού και Πελεή, γυρνάς σπίτι σου.
Αν όμως γυρίσεις πάλι στο Σαλάντι, πάρε τον δρόμο του Σφυρί. Πέρνα το Δημόσιο κτήμα, είναι το γυμνό κομμάτι, πέρνα το Διδυμιώτικο Θυνί και φτάσε στην επόμενη παραλία, τις Λάζες. Πήγαινε παραλία παραλία, και δες που πήγαινε να κάνει δρόμο ο Σφυρίς. Και θα καταλάβεις τις αντιδράσεις που υπήρξαν τότε.
Δεν θα σε αφήσω Σταύρο.
Πήγαινε τώρα όπου αλλού στην επαρχία θέλεις. Και αν συναντήσεις ένα από όσα γράφω, να μου το γράψεις. Εξαίρεση βέβαια το κλείσιμο των παραλιών.
Εφτασες σπίτι σου. Χωρίς παράπονο. Μπορεί να σε κούρασα. Όμως ωραίες διαδρομές και χρήσιμη πληροφορία για το έργο που σε περιμένει.
Φτιάξε τώρα το καφεδάκι σου, να πούμε και δύο κουβέντες, πάνω σε αυτά που είδες, εκεί που σε έστειλα.
Πρώτα το Σαλάντι. Περιοχή με δυναμική η οποία ακόμη επιδέχεται παρεμβάσεις. Δεν έχει φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή. Όπως θα κατάλαβες, τα πρώτα 2.000 στρέμματα έχουν ενταχθεί σε σχέδιο. Με πολλά και σοβαρά προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Στα επόμενα 1.000 στρέμματα η ΜΕΛΦΑ χτίζει με όρους δόμησης εκτός σχεδίου! Το ΣτΕ όμως έχει πει ότι τόσο μεγάλες εκτάσεις πρέπει να πολεοδομηθούν, πριν οικοδομηθούν, να ενταχθούν σε σχέδιο δηλαδή. Κάτι που λύνει όλα τα προβλήματα παραλίας και προσπέλασης, τουλάχιστον. Για την περιοχή των αυθαιρέτων υπάρχουν διαδικασίες να μπει κάποιος νόμος και δρόμος. Τουλάχιστον σε ότι αφορά τις παραλίες και τις προσπελάσεις. Μέσα εκεί, βολοδέρνουν χρόνια τώρα για έγκριση, άλλα δύο σχέδια. Ένα υπαλλήλων Βουλής και ένα υπαλλήλων ΔΕΗ. Και αυτά πρέπει να τα δει ο Δήμος και όπου μπορεί, να βοηθήσει.
Ένα πολεοδομημένο Σαλάντι θα αποτελεί πρότυπο, Οικιστικά και Οικονομικά, για τα Δίδυμα και όχι μόνον.
Αυτά κάνουν οι Πολιτικοί Αντρες. Τώρα τι κάνουν οι ΣφυροΚαΜίζηδες, ας μην το γράψω τώρα.
 Να έχεις υπ’ όψη σου ότι μεν ΚαΜίζης όχι μόνο δεν έκανε τίποτα αλλά, αντίθετα, έκλεινε τα μάτια όταν έχτιζαν αυθαίρετα οι εκλεκτοί του. Οι πρωτοκλασάτοι ντε, που έχουν πάρει φόρα τώρα που η Πολεοδομία θα είναι στον Δήμο. Ο δε Σφυρίς επίσης δεν έκανε τίποτα. Επί πλέον προσπάθησε να καταστρέψει την παραλία του Αγιο Καρτέρη.
Ιχθυοτροφεία. Εχω, ως ένα βαθμό, παρακολουθήσει τον αγώνα των κατοίκων των παραλιών Αργολίδας και Κορινθίας στον Σαρωνικό, έχω κάποια γνώση των αντιδράσεων και των δυσκολιών. Επιμένω όμως ότι το θέμα πρέπει να τεθεί. Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο! Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο αν ο Δήμος Ερμιονίδας έπαιρνε την πρωτοβουλία δημιουργίας δικτύου σταθμών μέτρησης σε όλη την θάλασσά μας, από Κοιλάδα μέχρι Ναύπλιον και Μονεμβασιά.
Νερό. Για τα Δίδυμα υπάρχει λύση. Μόλις έχω την πληροφορία που μου λείπει θα αναρτήσω έγκυρο σχόλιο ειδικού. Λύση εσαεί, ίσως και για το Σαλάντι, οι μετρήσεις θα το δείξουν. Εχω γράψει για το θέμα κατά καιρούς. Από τον Σταύρο τον Κούστα, τον Φυσικό, περιμένω να βάλει νόμο και δρόμο στο θέμα. Πρώτα με μετρήσεις που να λένε, για κάθε πηγή, ποια είναι η επιτρεπτή ποσότητα άντλησης. Να σταματήσει η καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα. Δεύτερο να στήσει σύστημα παρακολούθησης όλου του κύκλου του νερού. Οι δύο Μετεωρολογικοί Σταθμοί δεν αρκούν. Χρειάζονται και μετρήσεις στάθμης και ποιότητας (αγωγιμότητα) υπογείων υδάτων. Και υπάρχει και η σύγχρονη δυνατότητα Μοντέλα Ροής Υπογείων Υδάτων.
Κεδροδάσος. Εκεί που σε έστειλα σχημάτισες μια πρώτη εικόνα. Τι είναι, ποια ζημιά έχει γίνει, και ποια συνεχίζει να γίνεται. Πρώτα να σταματήσουν όλα αυτά. Εξω τα σκουπίδια, έξω τα Λατομεία. Και αποκατάσταση, ουσιαστική. Δεύτερο προστασία και μελέτη.
Αγνόησε τις μπούρδες του Κατσαϊτη για τα γίδια και Natura. Θα διαπίστωσες υποθέτω ότι τα βουνά αυτά σε πολλά σημεία έχουν γίνει αδιάβατα. Τα βένια έχουν θεριέψει!
Οσο για το πρόγραμμα Natura, προκειμένου η περιοχή να ενταχθεί σε αυτό, χρειάστηκαν εκθέσεις και μελέτες. Στην σύνταξη των οποίων συμμετείχε και σχετικό εργαστήριο του Π.Π. Από εκεί έχω την έγκυρη ενημέρωση ότι έγινε προσπάθεια ένταξης, πέρασε την πρώτη φάση, δεν πέρασε όμως την δεύτερη, συνεπώς δεν είναι ενταγμένο. Τελεία.
Από το ίδιο εργαστήριο όμως υπάρχει ενδιαφέρον για μελέτη όλου του οικοσυστήματος, μέσα από την εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής. Και εδώ πιστεύω ότι ο Δήμος πρέπει να ενδιαφερθεί. Περισσότερα σε άλλη φάση. Ενδιαφέρον επίσης υπάρχει και για την Διδυμιώτικη Τουλίπα κάτι που ενδεχομένως οδηγήσει στην δημιουργία ‘πάρκου Τουλίπας’. Περισσότερα έχω γράψει αλλού. Ο Βασίλης ο Γκάτσος έχει διατυπώσει άλλες απόψεις, εγώ λέω απλά ας γίνουν οι μελέτες και μετά βλέπουμε αν μπορεί να γίνει κάτι και τι θα είναι αυτό το κάτι.
Κεραίες. Δεν νομίζω ότι πρέπει να σου γράψω πολλά. Καταλαβαίνεις απόλυτα το θέμα. Η νομοθεσία για τα πάρκα κεραιών υπάρχει και πρέπει να εφαρμοσθεί. Πρώτα όμως πρέπει να γίνουν μετρήσεις να ξέρουμε που βρισκόμαστε. Αν θες, υπάρχει δυνατότητα και διάθεση από εργαστήριο του Π.Π. Ο υπεύθυνος, Φυσικός, γνωστός στην Ερμιόνη, ίσως και σε σένα, κάνει συχνά διακοπές στην Ντάρδιζα.
Σκουπίδια. Δεν νομίζω ότι πρέπει να γράψω κάτι εδώ, έχουν γραφτεί τόσα. Και θα γραφτούν περισσότερα.
Αυτά τα ολίγα και συνοπτικά αγαπητέ Σταύρο, για ξεκίνημα.
Ασε το κήρυγμα, κατέβα από τον Αμβωνα, πιο ωμά άσε τα μαθήματα και τις χιλιοειπωμένες  μπούρδες, σήκωσε τα μανίκια και πιάσε δουλειά.
Ανοιξε φακέλλους. Ζήτα βοήθεια από το blogs σου, και εδώ είμαστε. Μαζί σου! Διαφορετικά, κατά ΚαΜίζη!
Και μην ξαναδιαβάσω τίποτα για ακραίες τοπικιστικές κορώνες, ιδιαίτερα για τα Δίδυμα και, ιδιαίτερα, αν δεν γράψεις ότι βρήκες κάτι από αυτά που σε έστειλα να δεις, στον υπόλοιπο Δήμο.
Επίσης μην αναρωτηθείς ξανά για το πώς θα συνυπάρξουμε στον νέο Δήμο. Συνύπαρξη με φορτωμένα όλα όσα οχλούν στα Δίδυμα, δεν γίνεται.
Μοιάζει με την Αθηναϊκή Δημοκρατία. Με τους Διδυμιώτες στον ρόλο των Δούλων!
Και αυτό είναι ο κοινός παρονομαστής της πολιτικής των δύο παρατάξεων.
Και για να είμαι έντιμος απέναντί σου.
Προφανώς και δεν έχεις καμία ευθύνη για όλα αυτά. Την ευθύνη έχει ο ΚαΜίζης. Στην οκταετία του γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν τα προβλήματα που ανέφερα, και ο Σφυρίς απλά τα συνέχισε.
Επίσης, είσαι ο μόνος από όσους εκλέχτηκαν που ξεκίνησε την δουλειά από τώρα, πριν αναλάβει. Και αυτό το εκτιμώ, άσχετα αν διαφωνώ ή δεν είμαι αισιόδοξος για όσα γράφεις. Και νομίζω ότι αυτό πρέπει να το εκτιμήσουν και οι πατριώτες μας.
Και κάτι ακόμη πριν κλείσω.
Εχει να κάνει με τους Φυσικούς της Επαρχίας. Γνωρίζεις ότι οι γνώσεις που διαθέτουν είναι πολύ περισσότερες από αυτές που αξιοποιούν όταν διδάσκουν στα Σχολεία. Και αυτές τις γνώσεις τις χρειάζεται η Επαρχία. Όμως, δραστηριότητες όπως αυτές του σ. Τσεφαλά, που ακυρώνουν όλους τους Φυσικούς της Επαρχίας πρέπει να σταματήσουν. Δεν μιλάω για τους δύο σταθμούς. Αυτές είναι προσωπικές του δουλειές και πολλά τα μπράβο του. Μιλάω για τις άλλες όπου αξιοποιεί την θέση του ως Γραμματέας της ΕΕΦ για να τις πραγματοποιήσει. Η δουλειά του, ως Γραμματέας της ΕΕΦ, είναι να στηρίξει τους Φυσικούς της περιοχής, μέσω του Παραρτήματος Αργολίδας της ΕΕΦ,  ίσως με την δημιουργία Γραφείου Ερμιονίδας, με Οικονομική και όχι Επιστημονική αυτοτέλεια, να ασχοληθούν, ως Φορέας, με τα κοινά του Δήμου μας.
Ετσι ώστε, αν και όποτε ο σ. Τσεφαλάς  φύγει από τα μέρη μας, οι δραστηριότητες αυτές να υπάρχουν.

Αυτά Σταύρο, ως πρώτη γεύση. Παρέλειψα βέβαια πολλές λεπτομέρειες και πολλά θέματα. Σιγά-σιγά.

Υ.Γ.: Την άλλη φορά θα σε στείλω Ράδο, Τσουκαλιά, Βγκέθι, Λουκαϊτι, Ηλιόκαστρο, Καψοσπίτι, Ρορό, Θερμήσι, Ντάρδιζα, Ερμιόνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου