Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Τα μεγάλα προβλήματα της Ερμιονίδας



Θέλοντας να συμβάλω στην κατάρτιση ενός καταλόγου με τα σημαντικότερα προβλήματα της επαρχίας μας θα καταθέσω κάποιες σκέψεις στον κατάλογο που ανάρτησε ο γείτονας.


ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Το σημαντικότερο πρόβλημα της επαρχίας. Κρυμμένο επιμελώς  από τις επίσημες δημοτικές αρχές.

Συμφωνώ, είναι μεγάλο το πρόβλημα, αλλά δεν βλέπω να μπορεί ο Δήμος να κάνει πολλά. Ισως στην πρόληψη, ίσως κάποιο κέντρο απεξάρτησης. Το πρόβλημα, κατά την εκτίμησή μου, είναι καθαρά Πολιτικό, θέμα Κυβερνήσεων. Μόνον αν αυτές αποφασίσουν πραγματικά να τα σταματήσουν, θα σταματήσουν. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι ολόκληρη η Οικουμένη δεν μπορεί να ‘μαζέψει’ δέκα τσογλάνια της κόκας, αυτούς που ονομάζουν βαρώνους. Η δεν μπορούν οι Κυβερνήσεις, αν θέλουν, να σταματήσουν την παραγωγή σε κάθε χώρα, ακόμη και τις γειτονικές μας, Αλβανία, Σκόπια, Τουρκία. Τα λεφτά είναι πολλά, πάρα πολλά και οι λαθρέμποροι μάλλον έχουν το μικρότερο μερίδιο. Ας μην ξεχνάμε ότι η Αστυνομία, σε παγκόσμιο επίπεδο, συλλαμβάνει μόνο το 5% της ποσότητας που διακινούν διάφοροι.

 ΝΕΡΟ
 Ουσιαστικά  η κατάσταση για τον υδροφόρο ορίζοντα είναι μη αναστρέψιμη στο 70% της επαρχίας. Το έργο του Ανάβαλου πάει πολύ πίσω .

Νομίζω ότι ότι είναι το πρώτο θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει. Και το ερώτημα είναι ένα και μόνον. Που θα βρεθεί η απαραίτητη ποσότητα Νερού για σήμερα αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Το θέμα δε είναι ούτε πόσα μέτρα δίκτυο έφτιαξε ο κάθε Δήμαρχος, ούτε πόσα κυβικά μπετόν ‘έριξε’.
Από τον Ανάβαλο δεν περιμένω κάτι, έχω γράψει, έχει γράψει και ο Βασίλης ο Γκάτσος, άσε που τον καλοβλέπει και η Αθήνα, κατά πως λένε οι Αργείτες.
Η ενημέρωση που έχω λέει ότι ο υδροφόρος ορίζοντας είναι αναστρέψιμος, με ένα αυστηρό πρόγραμμα 10-15 ετών. Περισσότερα όταν ανοίξει το θέμα. Πάντως άποψή μου είναι ότι είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε με τα νερά που βρέχει στον τόπο μας, που είναι αρκετά, με σωστή διαχείρηση βέβαια.

 ΑΠΟΧΕΥΤΕΣΗ 
 Φούρνοι,Δίδυμα,Ηλιόκαστρο,Λουκαίτι ,Θερμησία ,Ράδο,Πορτο Χέλι  δεν υπάρχει τίποτα.
Κρανίδι ,Ερμιόνη ημιτελές δίκτυα, προβλήματα στον τρόπο διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων των βιολογικών.
Ναι
ΔΕΠΟΣ
 Η κομπίνα της δεκαετίας. Από όλους  ουσιαστικά μόνο ο κ.Καμιζής έχει καθαρή τοποθέτηση.

Ναι στο θέμα αλλά να γενικευθεί για όλα τα Δημόσια, και Δημοτικά,  κτήματα της Ερμιονίδας.
 ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ
 Πολλά προβλήματα , Έλλειψη οδηγών κατά διαστήματα .Φιλότιμες προσπάθειες αλλά έλλειψη ενδιαφέροντος από τις δημοτικές αρχές σε αντίθεση απο την σημαντική βοήθεια που εχει δεχτεί απο ιδιώτες.
Ναι,  αλλά δεν είναι μόνο το Κέντρο Υγείας. Είναι και τα Αγροτικά Ιατρεία, το Νομαρχιακό Νοσοκομείο. Να σταματήσει ο ανόητος καυγάς Αργους-  Ναυπλίου, να γίνουν Κέντρα Υγείας Αστικού τύπου τα υπάρχοντα Νοσοκομεία και να φτιαχθεί ένα σύγχρονο Νομαρχιακό Νοσοκομείο κάπου ανάμεσα. Και φυσικά η Περιφέρεια να αποκτήσει και αυτή το Περιφερειακό της Νοσοκομείο, όπως έχουν, πέρα από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη,  η Πάτρα, τα Γιάννενα, το Ηράκλειο, η Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, και γιατί όχι και την Ιατρικής της Σχολή, αυτά πάνε μαζί.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ
 Το απόλυτο μπάχαλο αν και η ευθύνη της Περιφέρειας φτάνει στο όριο της ποινικής διερεύνησης μεγάλη η ευθύνη και των Δήμων της Περιοχής στα θέματα ανακύκλωσης .και άλλων τοπικών δράσεων.

Ναι, μεγάλο θέμα, που ξεκινά από την εκπαίδευση. Για παράδειγμα δεν είναι δύσκολο στον Δήμο να δημιουργήσει ένα χώρο όπου οι μαθητές, Δημοτικού ή Γυμνασίου-αυτό θα το κρίνουν οι εκπαιδευτικοί, θα μαθαίνουν να δημιουργούν λίπασμα από τα σκουπίδια. Λίγη οργάνωση, λίγα χρήματα για την μετακίνηση των παιδιών, εθελοντές πιστεύω ότι θα υπάρξουν πολλοί και με χαρά.
Και, αν εφαρμοσθεί για πέντε χρόνια θα δείτε την αλλαγή που όλοι προσπαθούν να έλθει από τους μεγάλους.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
 Προσπαθεί φιλότιμα το ΑΤ Κρανιδίου με τις μικρές δυνάμεις που έχει αλλά  για τον πολίτη το αποτέλεσμα μετράει.

Ναι, αλλά χρειάζεται και μηχανισμός ελέγχου των ….. αμαρτιών.

ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ
 Σιγά ,σιωπηλά,συστηματικά .......βελούδινα.

Ναι, είναι εύκολο, αρκεί να υπάρχει βούληση. Θα το γενίκευα όμως σε Προστασία και Ανάδειξη Δασών, π.χ. Κεδροδάσος Διδύμου, πευκοδάσος Παπούλια-Καταφύκι-Είλια.

ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ ΑΙΓΙΑΛΟΥ-ΠΡΟΣΒΑΣΕΩΝ ΣΕ ΠΑΡΑΛΙΕΣ
 Κανένα σχόλιο ,το αποτέλεσμα μετράει.
ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ
Σιγά,σιωπηλα,συστηματικά,βελούδινα,νεφελωδώς νομότυπα ...όπως σε όλα τα τουριστικά θέρετρα της Ελλαδος

Τα δύο προηγούμενα πάνε μαζί, θα το έλεγα εφαρμογή Πολεοδομικής Νομοθεσίας ή αλλιώς,, έλεγχος του Πολεοδομικού Γραφείου Κρανιδίου. Αλλά ποιος θα το κάνει; Οι δύο μονομάχοι έχουν βεβαρυμμένο παρελθόν σε αυτό το θέμα. Θα δούμε άλλωστε και πόσο ισχυρή θα είναι η παρουσία του κυκλώματος Μηχανικοί – Εργολάβοι στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.
Επί πλέον πρέπει να τεθούν ως θέμα και να αναζητηθούν απαντήσεις σε ερωτήματα που θα πάει η κατάσταση με την άναρχη και αυθαίρετη δόμηση, με τον Τουρισμό, πόσο κόσμο μπορεί να δεχθεί ακόμη η επαρχία και, οπωσδήποτε αν αυτή είναι η ανάπτυξη που θέλουμε ή κάποια άλλη.

Στα παραπάνω θα πρόσθετα:
Το Σαλάντι.
Εκταση 5.0000 στρεμμάτων που με σωστούς χειρισμούς, υπάρχουν ακόμη τα περιθώρια, μπορεί να γίνει οικισμός πρότυπο με πολλά, και διαχρονικά,  οφέλη για τον τόπο. Θέλω να πιστεύω ότι το η αδιαφορία  της υπόλοιπης επαρχίας για αυτή την περιοχή έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν γνωρίζουν το θέμα.

Παιδεία.
Καιρός το ενδιαφέρον μας να αναβαθμισθεί από τα ντουβάρια και τα βαψίματα και να αρχίσει να ‘βλέπει’ την εκπαίδευση περισσότερο ουσιαστικά, βοηθώντας, οικονομικά τουλάχιστον, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως εποπτικά μέσα, εργαστήρια, άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα όπως προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, χρήσιμες επισκέψεις, κ.α.
Θέμα εύκολο αλλά απαιτεί γνώση, ευαισθησία και διαχρονικότητα, διαφορετικά θα καταντήσει μάστιγα.
Η Θάλασσά μας.
Ο Βασίλης ο Γκάτσος έχει γράψει σειρά εξαιρετικών άρθρων.

Ιστορία, Λαογραφία, Πολιτισμός.
Λίγα λεφτά, άνθρωποι υπάρχουν, ήδη δουλεύουν. Απλά λίγο ενδιαφέρον. Με εστίαση σε αυτά του τόπου μας. Αυτά που ‘γέννησε’ και αυτά που ‘γεννά’.


Το μέλλον της Επαρχίας μας.
Το κορυφαίο θέμα που συνδυάζει όλα τα παραπάνω και βγάζει δρόμο κι πορεία για το μέλλον. Από την πλευρά μου έχω υπ’ όψη ένα κείμενο του ΚαΜίζη και αρκετά του Γκάτσου, που νομίζω ότι, το λογότερο, μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία.

Σταματώ για την ώρα.
Ελπίζω τα παραπάνω να προκαλέσουν το ενδιαφέρον συμπατριωτών, ο κατάλογος να συμπληρωθεί-τροποποιηθεί, και ο διάλογος να είναι πάνω σε αυτά, και ουσιαστικός.
Γιατί να αφήσουμε τους μονομάχους να ‘παίξουν’ όπως αυτοί ξέρουν, θα είμαστε άξιοι της τύχης μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου