Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Αυτά σας τα είπαν, κύριε Εισαγγελέα;

Ο Δίολκος στη χώρα της Απάτης

 Η παρουσία ενός Έλληνα στη θέση του Επιτρόπου Μεταφορών της ΕΕ πρέπει να ήταν καθοριστική για τη βιασύνη με την οποία, στα τέλη του 1984, η ΑΕΔΙΚ προωθούσε μια «σπιτική» μελέτη διαπλάτυνσης και εκβάθυνσης της Διώρυγας που αφορούσε δήθεν τη διατήρησή της ως μνημείου. Με αυτή έδιωξε λίγο αργότερα ο Θοδωρής Κοτσώνης και τους αρχαιολόγους που είχαν ψελλίσει κάτι περί μελέτης και προδιαγραφών για τον Δίολκο, την ήδη σοβαρότατη διάβρωση του οποίου όλοι αποσιώπησαν. To ΥΠΠΟ, ανέφερε ο Κοτσώνης στον Άκη Τσοχατζόπουλο, έχει ΗΔΗ δώσει άδεια.


 Αλλά η περίφημη μελέτη του ’84 δεν περιείχε ούτε καν στοιχεία για το έδαφος της Διώρυγας! Όσο για το… έργο που υποτίθεται ότι θα «φρόντιζε» μέσα σε τριάμισι χρόνια (έως τα τέλη του 1988!) Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων της οποίας κάθε αρμοδιότητα είχε ΟΔΗΓΗΘΕΙ στην ΑΕΔΙΚ, αφέθηκε στις «φροντίδες» μιας επόμενης μελέτης, γνωστής και ως μελέτης DENCO (1987). Υπάρχει μάλιστα και έγγραφο του Κοτσώνη, όπου αναφέρεται η «προστασία» του Δίολκου.

Με τη σειρά της η μελέτη DENCO περιείχε ΜΕΝ τα γεωτεχνικά στοιχεία, έγινε όμως με την έγγραφη παραδοχή των ίδιων των μελετητών ότι για την ευστάθεια των πρανών είχε φροντίσει… η προμελέτη. Το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ σημείωσε ως ψεύδος αυτή την παραδοχή. Πάνω από 85 εκατομμύρια δραχμές πληρώθηκαν το 1987 για μια φούσκα που είχε μεταξύ άλλων το προσόν να πέφτει μέσα στα χρονικά πλαίσια της ΕΥΔΕ!

Φίλοι, πελάτες, συγγενείς, υπηρεσίες του κράτους, τοπική αυτοδιοίκηση και λοιποί… «επιστήμονες», από τις αρχές του ’80 έως σήμερα έχουν επιδοθεί σε απερίγραπτες ακροβασίες ώστε οι αλλεπάλληλες πολυσχιδείς απάτες της ΑΕΔΙΚ και των επιφανών επιτηδείων της να συγκαλύπτονται και να συνεχίζονται.

Το 1992, επιτροπή του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπου εκ μέρους της ΑΕΔΙΚ συμμετέχουν οι κκ. Κυριάκης και Κώνστας, εξετάζει τις προηγούμενες «μελέτες» και καταλήγει στο ότι οι κρηπιδότοιχοι ΜΠΟΡΟΥΝ να αντιμετωπισθούν ανεξάρτητα από τα πρανή. Για αυτό, όμως, προτείνει σημαντικές αλλαγές και άλλη διατομή για τη Διώρυγα.
Γύρω στο 1995 -1996, η Νομαρχία εμφανίζεται να έχει εγκρίνει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για να σερβιριστεί ΞΑΝΑ η μελέτη-ζόμπι του 1987.
Το 1997 η ΑΕΔΙΚ κάνει ένα remake της φούσκας του 1987 που φέρει τις υπογραφές των κκ. Κυριάκη, Ρογκάν και Μπαϊρακτάρη και, μυστηριωδώς, εμφανίζεται ως απάντηση για τα πρανή.
Το 2007 το Υπουργείο Πολιτισμού, με εισηγητές τους αρμόδιους διευθυντές Δημοσθένη Ζιρώ και Έλενα Κόρκα, προτείνει να εφαρμοστεί για τον Δίολκο, «σχετική» μελέτη που είχε κάνει το 1987 η ΑΕΔΙΚ.

Οι ιστορικοί κρηπιδότοιχοι της Διώρυγας Κορίνθου σε χαρακτικό της εποχής. Τα εγκαίνια έγιναν το 1893. Από το 1982 ως το 1997 η Εταιρία της Διώρυγας (ΑΕΔΙΚ) έκανε (τουλάχιστον) τρεις (υποτιθέμενες) μελέτες για την υποτιθέμενη διεύρυνση της Διώρυγας κατά 1,80 μέτρα - από τα 24,6 στο επίπεδο της θάλασσας, στα 26,4 μέτρα... Οι δύο απ' αυτές περιλάμβαναν και την εκβάθυνση της Διώρυγας κατά δύο μέτρα, ενώ ταυτόχρονα ΔΕΝ είχε καν μελετηθεί η ευστάθεια των πρανών. Η μελέτη του 1984 δεν είχε ΚΑΝ περιγραφή των εδαφών της Διώρυγας, ενώ η επόμενη (1987) περιείχε μεν γεωτεχνικά στοιχεία, έγινε όμως με την ΕΓΓΡΑΦΗ δήλωση των μελετητών ότι για την ευστάθεια των πρανών θεωρούσαν ότι είχε φροντίσει... η προμελέτη! Με αυτές τις μελέτες (που "συνδύαζαν" την υποτιθέμενη διαπλάτυνση και διεύρυνση με την conservation της ΔΙΩΡΥΓΑΣ ως μνημείου και περιλάμβαναν διαμόρφωση των περιοχών εισόδου της Διώρυγας) είχε συνδεθεί η προστασία του Δίολκου από τη θάλασσα...
Τόσο το ΥΠΠΟ όσο και η Διώρυγα Κορίνθου έκρυβαν την κατάσταση του Δίολκου. Στα περισσότερα έγγραφα της Διώρυγας αποσωιπάται ακόμα και η ΥΠΑΡΞΗ του!!! Μια επιτροπή του ΥΠΕΧΩΔΕ από καθηγητάδες, εκπροσώπους της Διώρυγας (Παναγιώτης Κώνστας, Φαίδων Κυριάκης) και εκπρόσωπο του ΤΕΕ, εξέτασε το 1992 δυο μελέτες-φούσκα της Διώρυγας χωρίς να τις καταγγείλει επίσημα αλλά και χωρίς την παραμικρή αναφορά στο σπαρασσόμενο μνημείο... Το Υπουργείο Πολιτισμού κάλυπτε τα πάντα!
AEDIK explains to the Ministry of Public Works (which had purportedly APPROVED the 1984 study - or is there a mix-up here, too???) why there had been some changes between the 1984 and the 1987 studies. AEDIK's President Mr. Kotsonis, who after AEDIK became member of the Parliament and twice vice-minister as well other influential positions), expressly states as one of the reasons for a change, that it was intended for the "substantial protection" of Diolkos (see the 2nd page of the document in the next image).

Όταν ο Θοδωρής Κοτσώνης έδιωξε τους αρχαιολόγους γράφοντας στον Τσοχατζόπουλο ότι η Διώρυγα είχε ήδη πάρει άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού για το έργο της γέφυρας στην Ποσειδωνία, η "προστασία" του ήδη βαρύτατα διαβρωμένου Δίολκου εξαρτιόταν από τη μελέτη που είχε εμφανίσει η Διώρυγα το 1984. Όπως είναι φανερό από αυτό το τέλεξ, οι εταιρίες που είχαν κληθεί να αναλάβουν το έργο, δεν διέθεταν ούτε πληροφορίες για το είδος των εδαφών της Διώρυγας που εκαλούντο να εκβαθύνουν κατά δύο μέτρα αλλά και να διευρύνουν... Αυτή ήταν η "μελέτη" του 1984. Όταν αυτή η μελέτη βγήκε off δυο χρόνια αργότερα (ο επίσημος λόγος, με τον οποίο συγκαλύφθηκαν οι τεχνικές αυθαιρεσίες και οι τραγικές ελλείψεις της, ήταν ότι οι προσφορές είχαν ξεπεράσει το προκαθορισμένο κόστος), μια ομάδα άλλων εταιριών ανέλαβε να συντάξει μια οριστική μελέτη ΠΑΝΩ στην προηγούμενη. Η απίστευτη λεπτομέρεια είναι ότι η μελέτη του 1987 - για την οποία υπάρχει επιστολή όπου αναφέρεται η ουσιαστική προστασία του Δίολκου(*)!!! - έγινε με την ΕΓΓΡΑΦΗ παραδοχή των μελετητών ότι δεν εξέταζαν το θέμα της ευστάθειας των πρανών της Διώρυγας... επειδή "θεωρούσαν" ότι το είχε λύσει η προμελέτη.... https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150302667124102&set=a.377288374101.159155.660439101&type=3&theater Ποια προμελέτη;;; Ας σημειωθεί ότι στα έγγραφα έχω συναντήσει μια αναφορά σε προμελέτη με διαφορετικό τίτλο από τη μελέτη που εμφάνισε το 1984 η ΑΕΔΙΚ. Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη της ΑΕΔΙΚ του 1984, για την οποία ζητήθηκαν τον Οκτώβριο και οι προσφορές, προφανώς ΗΤΑΝ ό,τι... καλύτερο είχε να προτείνει η Διώρυγα το 1984!!! Κι αυτή, όχι την ευστάθεια των πρανών δεν είχε λάβει υπόψη (ΑΡΑ η αναφορά των μελετητών ήταν ένα ΗΘΕΛΗΜΕΝΟ ΨΕΥΔΟΣ!!!)αλλά δεν είχε στοιχεία ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ στη Διώρυγα! Αυτές τις φούσκες διέθετε η ΑΕΔΙΚ (που υποτίθεται ότι ήθελε να διατηρήσει/συντηρήσει τη ΔΙΩΡΥΓΑ ως μνημείο!!!). Μελέτες του αέρα, που ήταν φτιαγμένες όχι για να πραγματοποιηθούν αλλά για να φαγωθούν χρήματα(**) ενώ ταυτόχρονα θα ΕΜΦΑΝΙΖΟΤΑΝ ότι η Διώρυγα είχε πράγματι τηρήσει τις "υποχρεώσεις" της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων που της είχαν μεταβιβαστεί, και οι οποίες είχαν το ΥΠΟΠΤΟ χρονικό όριο λίγων χρόνων... μέχρι τις 31/12/1988. (*) https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150302974449102&set=a.377288374101.159155.660439101&type=3&theater (**) Αν και οι πολυσχιδείς οικονομικές παραβάσεις είναι εμφανείς σε όλη την πορεία των ψεύτικων μελετών, σε συνδυασμό με το τεράστιο πλέγμα παραβατικότητας στο οποίο εντάσσονται, δε θεωρώ καθόλου απίθανο ακόμα και η ίδια η εκδηλωμένη "πρόθεση" της ΑΕΔΙΚ για κάποια υποτιθέμενη εκβάθυνση και διαπλάτυνση του υποτιθέμενου "μνημείου-ΔΙΩΡΥΓΑ" να έγινε επίσης με σκοπό να "εξυπηρετηθεί" κάποια άλλη απάτη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου