Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Της καρέκλας το ποδάρι

Ξεκαρεκλοποδαριάστηκε

Αφήνοντας στην πάντα όλους τους σχολιασμούς, απαντήσεις και ανταπαντήσεις, γύρω από την πολυτελή καρέκλα, μένει ένα τιμολόγιο, μία εντολή πληρωμής, με δύο ονόματα από κάτω Αντιδημάρχου και αρμοδίου υπαλλήλου.

Κάποιος λοιπόν στον Δήμο Ερμιονίδας θεώρησε ότι ο Δήμος χρειάζεται μια καρέκλα για τις ανάγκες του. Σε μια καρέκλα του Δήμου κάθεται ένας αιρετός, ένας υπάλληλος, ένας δημότης που επισκέφτηκε τον Δήμο. Κάποιος κάθεται, γι’ αυτό χρειάζεται η καρέκλα. Κάποιος λοιπόν διατύπωσε το αίτημα, κάποιος το δέχθηκε ότι δηλαδή είναι αναγκαία η καρέκλα, κάποιος ζήτησε προσφορές, κάποιος πήγε και είδε τις καρέκλες, κάποιος αποφάσισε ότι αυτή είναι η κατάλληλη, η των 600 €. Κάποιοι του δήμου την παραγγείλανε με την υπογραφή τους, κάποιοι την παραλάβανε, κάποιοι την τοποθετήσανε και κάποιοι κάθονται σε αυτήν την καρέκλα.
Και ένας δημότης που εν ώρα κρίσης παίρνει σύνταξη ή μισθό κάτω από την αξία της καρέκλας ζητάει δημοσίως με τον τρόπό του και το προσωπικό του ύφος το λόγο αυτής της δαπάνης. Διότι γνωρίζει ότι για έναν μαθητή παίρνουμε μια παρόμοια καρέκλα για το μαθητικό γραφείο του με 20 € και αν βρούμε μια πολύ καλή θα δώσουμε 100 €. Φέρνει δε στη δημοσιότητα και την εντολή πληρωμής.
Άρα κάποιος αρμόδιος του δήμου, όχι κατ’ ανάγκη ο δήμαρχος, να απαντήσει:
1.    Η εντολή πληρωμής είναι ψεύτικη, ή άκυρη και ποτέ δεν παραγγείλαμε ή παραλάβαμε τέτοια καρέκλα. Ως εκ τούτου δεν έχουμε στο Δήμο αυτή την καρέκλα – φάντασμα.
2.    Αν δεν δώσει την απάντηση 1, τότε πρέπει να πει ότι με αυτή την εντολή πληρωμής παραγγείλαμε και παραλάβαμε αυτήν την καρέκλα, την βάλαμε εκεί και την χρησιμοποιούμε με αυτόν τον τρόπο και ελάτε να την δείτε. Ή να πει, την έχουμε χάσει δεν την βρίσκουμε.
3.    Αν όντως υπάρχει πρέπει να αιτιολογηθεί, γιατί έπρεπε να είναι τόσο ακριβή και μάλιστα σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Το ανάλογο είναι όταν ο ημερήσιος τύπος γράφει ότι η Βουλή των Ελλήνων παράγγειλε και παρέλαβε πολυτελή αυτοκίνητα για τους βουλευτές. Είναι φυσικό η Βουλή να απαντήσει. Ο Δήμος μας;

Δεν είναι αυτή η καρέκλα φυσικά ΤΟ θέμα και ΤΟ πρόβλημα της Ερμιονίδας και του Δήμου, αλλά είναι μια δαπάνη υπερβολικής πολυτέλειας που πρέπει να αιτιολογηθεί. Αλλιώς βγάζουμε το συμπέρασμα: Αφού χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν την κρίση παραγγέλνουν τέτοια καρέκλα, φαντάσου τι γίνεται με τις άλλες παραγγελίες του Δήμου. Είναι το ισοδύναμο συμπέρασμα που βγάζουμε για τη Βουλή: Αφού δίνουν στους Βουλευτές τέτοια πολυτελή πανάκριβα αυτοκίνητα, φαντάσου το γίνεται με τα άλλα έξοδα και τους διορισμούς στη Βουλή. Συμπέρασμα φυσικά απόλυτα σωστό που και επαληθεύτηκε πολλαπλώς.

Σημείωση: Η καρέκλα και τα ανάλογα είδη είναι Πάγιος Εξοπλισμός. Και ό,τι παραγγέλνεται ως πάγιος εξοπλισμός, παίρνει έναν μοναδικό αριθμό τον οποίον φέρει πάνω του. Δηλαδή αυτή η καρέκλα πρέπει να έχει για παράδειγμα ένα καρτελάκι ΠΕ 1234 = Πάγιος Εξοπλισμός με αριθμό 1234, γιατί στα πάγια στοιχεία έχουμε αποσβέσεις, απογραφή (για να μη πηγαίνουν τα πάγια στα σπίτια) κ.λ.π. και στο τέλος της χρήσης τους πρέπει να συνταχθεί και πρωτόκολλο καταστροφής.
Ερώτηση: Έχετε σαν Δήμος όλα τα Πάγια στοιχεία σας με τη λογική τάξη που απαιτεί ο νόμος και το λογιστήριο οποιασδήποτε ιδιωτικής εταιρείας για τα πάγια της εταιρείας; Τότε εύκολα θα βρείτε και την καρέκλα. Αλλιώς έκανε φτερά.

Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου