Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Η εκκαθαριστική επιχείρηση των Γερμανών στα Δίδυμα.

Σαν αύριο, 4.6.19444, οι Γερμανοί επέδραμαν στα Δίδυμα, στα πλαίσια εκκαθαριστικών επιχειρήσεων. Μέχρι τις 10.6.1944.
Ηρθαν πεζοί, δρόμοι δεν υπήρχαν τότε, τρεις φάλαγγες, από τρία διαφορετικά σημεία. Με διαταγή να κάψουν το χωριό. ΟΛΟ.
Οι χωριανοί, έχοντας δεν γνωρίζω πως, την πληροφορία ότι ο επικεφαλής της επιχείρησης ήταν με την φάλαγγα που ερχόταν από το ‘προ’, δυτικά, βγήκαν και τον συνάντησαν.
Μπροστά ο παπα-Αγγελος.
Και μαζί του 15-20 περίπου χωριανοί.
Και κατάφεραν να πείσουν τον Διοικητή να μην καταστρέψει το χωριό.

Η συνάντηση έγινε στο σημείο 1 της διπλανής φωτογραφίας.
Οι Γερμανοί όμως, πριν έλθουν στα Δίδυμα είχαν ρίξει προκηρύξεις που έλεγαν ότι θα έρθουν στα Δίδυμα και ζητούσαν όλοι οι κάτοικοι να είναι στο χωριό. Και ότι όποιον θα έβρισκαν έξω θα τον εκτελούσαν επί τόπου, χωρίς προειδοποίηση.
Ετσι σκότωσαν αρκετούς που βρήκαν στον δρόμο τους ερχόμενοι από δυτικά, στα βουνά. Οι περισσότεροι τσοπάνηδες που είτε δεν είχαν ενημερωθεί, είτε δεν μέτρησαν τον κίνδυνο. Και οι οποίοι, από όσο γνωρίζω, δεν είχαν σχέση με αντίσταση και τέτοια.
Δεν ήταν όμως όλα έτσι.
Στα θύματα υπήρχαν και άνθρωποι της αντίστασης, άνθρωποι που οι Γερμανοί τους έψαξαν συγκεκριμένα, είτε γιατί είχαν πληροφορία πριν έλθουν είτε γιατί βρήκαν στα Δίδυμα.
Για αυτά όμως δεν θέλω να γράψω. Τουλάχιστον τώρα. Εχω στα χέρια μου κείμενα του πατέρα μου, και φωτογραφίες μερικών από τα θύματα. Αλλά και μαρτυρίες τρίτων. Ίσως  κάποια άλλη φορά.
Με το σχόλιο αυτό μια ελάχιστη τιμή στην μνήμη των 21 αυτών θυμάτων, που το χωριό πάει να ξεχάσει.
Αλλά και μια γνωστοποίηση αυτής της θυσίας του Διδύμου στον υπόλοιπο Δήμο. Που μπορεί να μην είναι Δίστομο και Καλάβρυτα αλλά, είκοσι και ένας νεκροί, είναι είκοσι και ένας νεκροί. Δεν είναι κάτι το λίγο. Το αντίθετο.
Τα υπόλοιπα είναι δουλειά του χωριού, όχι μόνο δική μου.
Να κλείσω με την αναφορά ότι το ξωκλήσι της Τριάδας φτιάχτηκε για αυτόν τον λόγο, ήταν της Αγίας Τριάδας τότε. Είχα και έχω την απορία γιατί δεν φτιάχτηκε στο σημείο της συνάντησης αλλά αλλού, σημείο 2 της εικόνας.
Στο σημείο που οι συγχωριανοί συνάντησαν τους Γερμανούς, θεωρώ επιβεβλημένο η Τοπική μας Κοινότητα να τοποθετήσει κάτι που να θυμίζει στους νεώτερους το γεγονός αυτό. Και μαζί με κάτι άλλο, ίσως μια αναμνηστική στήλη στην Τριάδα, να θυμίζουν την θυσία αυτή του χωριού.

Και μια φωτογραφία από το Μνημείο των Ηρώων του χωριού με τα ονόματα των θυμάτων.

Θέλω να ελπίζω ότι το χωριό θα ‘αφυπνισθεί’ και θα πράξει τα δέοντα τόσο για τους Αγωνιστές του 1821 όσο και για τα Θύματα των Γερμανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου