Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Ο Δήμος έχει ευθύνες μικρής πολιτείας, πλοίου εν πλω

 Ο Δήμος είναι αλληλέγγυος της κοινότητας και συμπάσχει με αυτήν

Ο Δήμος να προσλάβει μπορεί, να απολύσει δεν μπορεί.
Ο Δήμος κατά τον νόμο πληρώνει τους αιρετούς και δεν μπορεί να μην τους πληρώνει.
Οι μόνιμοι υπάλληλοι του δήμου απολαμβάνουν το μέγιστο σήμερα αγαθό την μονιμότητας. Η μείωση των αποδοχών, λόγω κρίσης, μπροστά στη μονιμότητα δεν είναι τίποτα. Ρωτείστε τους ανέργους. Υπάρχει δημόσιος υπάλληλος σήμερα που να παραιτήθηκε από τη δουλειά του γιατί του μείωσαν τις αποδοχές και να αναζήτησε την τύχη του στον ιδιωτικό τομέα και στο ελεύθερο επάγγελμα; Υπάρχει άνεργος η εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα που να του πρόσφεραν μόνιμη θέση στο δημόσιο με οποιεσδήποτε αποδοχές και να την αρνήθηκε;
Αιρετοί, μόνιμο, με σύμβαση, και έκτακτο προσωπικό του Δήμου Ερμιονίδας, εργάζονται σύμφωνα με το νόμο, δηλαδή από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και πάντα πρωί. Δηλαδή ο Δήμος Σαββατοκύριακο κλειδώνει τις αμπάρες του, όπως και όλα τα απογεύματα και βράδια. Υπάρχουν περίοδοι ραστώνης από Νοέμβρη μέχρι Πάσχα που αυτό φαίνεται να είναι λογικό. Υπάρχει όμως και η θερινή περίοδος που παράγονται τα περισσότερα εισοδήματα της Ερμιονίδας, που υπάρχει ένταση, που υπάρχει ο μέγιστος κίνδυνος φωτιάς, που ο κόσμος στην Ερμιονίδας διπλασιάζεται, που τότε παίρνουν άδεια οι υπάλληλοι του δήμου, τότε ο όγκος των σκουπιδιών πολλαπλασιάζεται, ομοίως οι ανάγκες σε νερό, που τότε η κίνηση οχημάτων και σκαφών φτάνει στο μέγιστο.

Ο Δήμος δεν είναι μια υπηρεσία που κρατάει πρωτόκολλο και δίνει πιστοποιητικά. Έχει ευθύνες μικρής πολιτείας, πλοίου εν πλω. Πρέπει να οργανώνεται έτσι, ώστε να ανταποκρίνεται στις εποχιακές ανάγκες και σε όλα τα καθήκοντα του.
Μοιάζει με τα εργοστάσια «συνεχούς πυράς» τα οποία λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα 365 μέρες το χρόνο.
Για να αντεπεξέλθει λοιπόν στη δύσκολη θερινή περίοδο, πρέπει να κανονίζει τις άδειες του προσωπικού ανάλογα, να υπάρχει πάντα βάρδια ενός Αιρετού (συμπολίτευσης ή αντιπολίτευσης),  εκ περιτροπής, στο Δημαρχείο απόγευμα, βράδυ, όλες τις μέρες της θερινής περιόδου σε γνωστό τηλέφωνο για ό,τι συμβεί, τα ρεπό την εβδομάδα να δίνονται κυκλικά, δηλαδή και τις καθημερινές και όχι όλα το Σαββατοκύριακο, κρίσιμα πόστα όπως οδηγοί οχημάτων, καθαριστές, κ.λ.π. να παίρνουν περισσότερα ρεπό Άνοιξη – Φθινόπωρο και να δουλεύουν πιο εντατικά το καλοκαίρι.
Δηλαδή όπως όλοι  στην Ερμιονίδα βρίσκονται σε εγρήγορση και ετοιμότητα τη θερινή περίοδο, η οποία δημιουργεί εισοδήματα για όλο το χρόνο, δουλεύουν όλες τις μέρες, ξενυχτούν και περιμένουν να πέσει η δουλειά για να κάνουν κάνα μπάνιο, έτσι πρέπει να βρίσκεται και ο Δήμος για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, και να στέκει και να παραστέκει αλληλέγγυος του κόσμου της Ερμιονίδας που αυτή την περίοδο μοχθεί και αγωνιά όλη η κοινότητά μας. Και πρέπει να εξοικονομεί πόρους και να τους διαθέτει αυτή την περίοδο των αυξημένων αναγκών.
Δυστυχώς ο καλλικράτειος Δήμος Ερμιονίδας έχει χαρακτηριστικά Δήμου δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας, προτρέπει στον εθελοντισμό για να καλύψει τις αδυναμίες του που πηγή έχουν αυτήν του την νοοτροπία, όμως από την δομή του και το προσωπικό του δεν πηγάζει κανένα στοιχείο εθελοντισμού για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του Δήμου, ούτε καν ως παράδειγμα.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου