Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Περί Ιχθυοτροφείων

Εκτάκτως συνεδριάζει το Δημοτικό μας Συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη με θέμα σχετικό με τα Ιχθυοτροφεία, η ανακοίνωση εδώ.
Κάποιες σκέψεις όμως, γιατί είναι εξαιρετικά μεγάλη τόσο η απληστία όσο και η πολιτική αλητεία.
Δεν τους έφτανε ο όρμος της Βουρλιάς, και τα όσα οι εκεί εγκατεστημένες μονάδες απέδιδαν, δεν τους έφτανε το Τραγοπήδημα, δεν τους έφτανε η Πλατειά, δεν τους φτάνει και η Ψηλή, ναι η Ψηλή, θέλουν και την Κορακιά!
Αφού βέβαια δεν ‘χόρτασαν’ με την Επίδαυρο και την εκεί ακτή!
 Φυσικά, οι υπόλοιποι Ερμιονιδείς, σταθεροί στις απόψεις τους, όσο το πρόβλημα ήταν ‘φορτωμένο’ στα Δίδυμα, στον όρμο της Βουρλιάς δηλαδή, δεν είχαν κανένα πρόβλημα!
Απολύτως κανένα!
Τώρα όμως που η απληστία και η πολιτική αλητεία, όχι απλά περισσεύουν, αλλά χτυπούν και την δική τους πόρτα, τώρα τα θυμήθηκαν όλα!
Τώρα που κινδυνεύει το σπίτι τους, η Κορακιά. Τα λέει το Πρόεδρος του Δ.Σ. στην πρόσκληση!
Και πριν αρχίσει κανένας να λέει οτιδήποτε, ας θυμηθεί τα σκουπίδια. Οπου όλα τα προβλήματα με διοξίνες, θυμόσαστε έ, βαρέα μέταλλα, κ.α., ξεχάστηκαν, μόλις αυτά ‘φορτώθηκαν’ στα Δίδυμα. Και ασχολούνται τώρα οι Οικολόγοι, Περιβαλλοντολόγοι και γενικώς Μπουρδολόγοι, με την … ανακύκλωση!
Όλα τα άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα λύθηκαν, η ανακύκλωση απόμεινε!
Τώρα θυμήθηκαν και τα Ιχθυοτροφεία,  το περιβάλλον, την ρύπανση που αυτά προκαλούν, τους ελέγχους που είναι ανύπαρκτοι, και, …..
Φυσικά όταν μιλούσα για αυτά και για τους παπαρολόγους και μπουρδολόγους της οικολογίας, ήμουν υβριστής και αγενής. Και συρρικνώσαμε την έννοια περιβάλλον, στην … ανακύκλωση!
Φυσικά πάντα έχει σημασία ποιος σε θεωρεί …. υβριστή, αγενή, κλπ.
Το πρόβλημα έχει παραγίνει.
Εμείς, οι Διδυμιώτες, το γνωρίζουμε. Η θάλασσα στο Σαλάντι, υπάρχουν μέρες, που όχι δεν μπορείς να κολυμπήσεις, αλλά ούτε να την κοιτάξεις!
Αλλά φαίνεται ότι δεν έχουμε πρόβλημα μόνο εμείς. Η επέκταση, εκτός από Κορακιά μεριά, πάει και κατά Τολό, εδώ, αλλά και κατά Επίδαυρο, εδώ.
Φωνάζουν και από εκεί!
Τι θα γίνει;
Τα  … κλασσικά!
Ο ΚαΜίζης θα πει τα δικά του, θα φορτώσει κάτι στην 4-ετία Σφυρί, τίποτα στην δική του 8-ετία, θα πάρουν και μία απόφαση να έχουν ήσυχη την περιβαλλοντική τους συνείδηση, και όλα καλά και όλα ωραία!
Επεκτάσεις δεν θα γίνουν, είναι μεγάλος ο ξεσηκωμός. Αλλά θα μείνουν αυτά που υπάρχουν. Δίνουν δουλειά, φέρνουν και συνάλλαγμα που το έχουμε ανάγκη αυτή την εποχή, θα πουν.
Δεν θα πουν δεν μας νοιάζει γιατί είναι μακριά, οι Ερμιονιδείς! Και φυσικά δεν θα νοιαστούν για το Σαλάντι και τους Διδυμιώτες.
Καρφάκι!
Τι πρέπει να κάνουμε;
Πρώτα, πριν την συνεδρίαση του Δ.Σ. πρέπει να συνεδριάσει το Τοπικό Συμβούλιο.
Με ξεσηκωμό!
Και να πάει στο Δ.Σ. με απόφαση!
Απόφαση που να  ζητά την α π ο μ ά κ ρ υ ν σ η όλων των μονάδων από εκεί!
Και με συγκρότηση, το τοπικό μας συμβούλιο, μετώπου με τα άλλα τοπικά συμβούλια που αντιμετωπίζουν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα.
Και πρώτα από όλα να ζητηθούν εξηγήσεις από κάποια μέλη του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου. Τα οποία, 12 χρόνια τώρα, είτε από τον Δήμο, είτε από την Νομαρχία, ‘διευκόλυναν’ την επέκταση παλαιών και την εγκατάσταση νέων μονάδων.
Να αρχίσει να έχει ‘κόστος’ το σπόρ. Όχι να μας δουλεύουν κι από πάνω!
Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Και κυρίως πολιτικός. Οι κάτοικοι των Πελοποννησιακών ακτών στον Σαρωνικό, πριν μερικά χρόνια ξεσηκώθηκαν. Πήγαν στο Συμβούλιο Επικρατείας, στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, κέρδισαν, αλλά κανένα αποτέλεσμα.
Και έφτασαν στο σημείο να καθαρίσουν τον Σαρωνικό από τα λύματα του Λεκανοπεδίου, με το έργο στην Ψυτάλλεια, και τώρα δυσκολεύονται να κολυμπήσουν σε αυτές τις θάλασσες από την ρύπανση των Ιχθυοτροφείων!
Αυτά τα ολίγα, για την ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου