Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Από το χθεσινό (13ο) Δημοτικό Συμβούλιο: Το κυνήγι στο Μεγαλοβούνι

Μου άρεσε πολύ, πάρα πολύ, η τοποθέτηση του Δ. ΚαΜίζη!.
Ναι του ΚαΜίζη!
Είναι η δεύτερη ή τρίτη αναφορά του, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην πολύπαθη αυτή περιοχή. Βέβαια, μέχρι τώρα, μόνο διαπιστώσεις και παραδοχή προβλημάτων, αλλά κάτι είναι. Ελπίζω και εύχομαι να ακουσθούν και μέτρα θεραπείας των πληγών, π.χ. απομάκρυνσης κάποιων δραστηριοτήτων από εκεί αλλά και αποκατάστασης του τοπίου.
Μου άρεσε αυτό που είπε, ότι δηλαδή η υπόλοιπη Ερμιονίδα, δεν φτάνει που φόρτωσε τόσα και τόσα στην περιοχή, θέλει τώρα να φορτώσει και το κυνήγι. Και τώρα κάποιοι, προσθέτω εγώ, αφού έφτιαξαν το εξοχικό τους στα μέρη μας, θέλουν και το κυνήγι στα 10 λεπτά από το σπίτι τους! 

Σωστός και ο Πάνος Σερέτης. Που επεσήμανε ότι οι υπάρχοντες δρόμοι, ιδιαίτερα με την παράκαμψη, επιδεινώνουν την κατάσταση.
Μόνο που με το Λατομείο αδρανών υλικών μας τα χάλασες Πάνο! Και ακόμη περιμένω την σχετική απόφαση!
Δεν μου άρεσε και δεν συμφωνώ με την τοποθέτηση του κ. Δημητρίου, και των άλλων που είπαν λίγο πολύ τα ίδια.
 Πάντα σε αυτά τα βουνά συνυπήρχαν κυνηγοί και κτηνοτρόφοι.
Αλλά ντόπιοι κτηνοτρόφοι με ντόπιους κυνηγούς. Και δεν είχαν ποτέ πρόβλημα!
Όχι ντόπιοι κτηνοτρόφοι με ορδές ξένων κυνηγών που απλά διασκεδάζουν!
Σωστά απάντησε ο ΚαΜίζης, οι κτηνοτρόφοι βγάζουν εκεί το ψωμί τους. Και είναι εκεί πολύ πριν από αυτούς. Και, προσθέτω, πάντα κυνηγούσαν, πάντα είχαν σκυλιά, πάντα είχαν κυνήγι και ποτέ προβλήματα!
Στους ντόπιους κυνηγούς, ιδιαίτερα στους Διδυμιώτες, έχω να πω ότι αρκετά είναι τα πάθη του βουνού. Μέχρι άμμο για το Αιγαίο και την Αφρική ήθελαν να το κάνουν!
Κλείστε λοιπόν τις πόρτες σε όλους, μπας και το συνεφέρουμε!
Λάθος η απόφαση για πραγματοποίηση μελέτης για την πανίδα, με χρηματοδότηση από τον Δήμο! Αυτά που πρέπει να μελετηθούν στην ορεινή Ερμιονίδα, Χλωρίδα, Πανίδα, Υδρογεωλογία, είναι πολλά.
Αν ο Δήμος συνεργασθεί με κάποιο Εργαστήριο, Υδρογεωλογίας,  Φυτολογίας, Ζωολογίας, από τα πολλά που υπάρχουν σε τμήματα Γεωλογίας, Βιολογίας, Γεωπονικής, Δασολογίας, Περιβάλλοντος, …., όλη η ορεινή Ερμιονίδα, από τα Ιρια μέχρι τα Τσελεβίνια,  θα κερδίσει πολύ περισσότερα και με πολύ λιγότερα χρήματα.
Εστω και με κάποιο μέλος της ομάδας, όλοι Πανεπιστημιακοί,  που πραγματοποίησε την μελέτη για την πρόταση ένταξης της περιοχής στο πρόγραμμα Natura.
Που τελικά δεν εντάχθηκε, είναι βέβαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου