Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Και άλλοι Διδυμιώτες Αγωνιστές του 1821

Θα ξεκινήσω με μια μικρή αναφορά στα προηγούμενα, για τους νεώτερους επισκέπτες κυρίως.
Οι πρώτες πληροφορίες που εγώ είχα για αυτό το θέμα ήταν από τα γραπτά και τα λεγόμενα του πατέρα μου, Νικ. Ι. Μπροδήμα.
Πληροφορίες που μιλούσαν για τον Καπετάνιο Αντώνιο Αναργύρου, για δεκάδες ακόμη Διδυμιώτες αγωνιστές, για το σημείο που ήταν το σπίτι του, το ελαιοτριβείο του και το πηγάδι από το οποίο το εξυπηρετούσε, γνωστό ακόμη και σήμερα ως πηγάδι του Καπετάνιου.
Πληροφορίες όμως ατεκμηρίωτες. Μάλλον ιστορίες που είχαν μείνει ως ιστορική μνήμη του χωριού.
Η πλέον επίσημη τεκμηρίωση αυτών των πληροφοριών ήρθε από την επίμονη και επίπονη έρευνα του Γιώργου Βουτσίνου. Που πολλά στοιχεία της έχουν αναρτηθεί στο ιστολόγιο www.brodimas.gr.
Η έρευνα αυτή του Γιώργου Βουτσίνου επιβεβαίωσε, με τον πλέον επίσημο τρόπο την ύπαρξη του Καπετάνιου Αναργύρου και των υπολοίπων Αγωνιστών. Με στοιχεία από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.
Μια πλήρης αναφορά αυτών των στοιχείων υπάρχει στο βιβλίο του Γιώργου Βουτσίνου ‘’ΜΗΤΡΩΟΝ ΔΙΔΥΜΙΩΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΛΛΙΓΕΝΕΣΙΑΣ’’.
Πέρα από αυτά όμως πριν κάποια χρόνια κυκλοφόρησε στα Δίδυμα ένας κατάλογος με ονόματα Αγωνιστών του 1821, φωτοτυπία από την εφημερίδα ‘’Τα Μπαρουτοκαπνισμένα Βέρβαινα’’.
Τον κατάλογο αυτό τον βρήκε κάποιος συγχωριανός και τον είχε δώσει και στον πατέρα μου. Δεν θυμάμαι ποιος. Ο κατάλογος αυτός υπήρχε στο αρχείο μου αλλά κάηκε και αυτός μαζί με άλλα στοιχεία.
Με τον Γιώργο Βουτσίνο είχαμε προσπαθήσει να τον βρούμε. Δεν τα καταφέραμε. Η απάντηση ήταν δίπλα μας!

Ο Σύλλογος των Απανταχού Διδυμιωτών, σε μια εφημεριδούλα που εξέδιδε τότε, είχε αναδημοσιεύσει τον κατάλογο αυτό.


Ετσι τώρα βρισκόμαστε με δύο καταλόγους. Για διάκριση ονομάζω Κατάλογο Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.) τον κατάλογο του Γιώργου Βουτσίνου και Κατάλογο Βερβαίνων τον κατάλογο του Ιωάννη Τυροβολά.


Κάποια πρώτα σχόλια!
1. Ο Κατάλογος Γ.Α.Κ. Γιώργου Βουτσίνου περιέχει 55 ονόματα Αγωνιστών ενώ αυτός των Βερβαίνων του Ιωάννη Τυροβολά 38. Στον δεύτερο δεν μνημονεύεται ο Καπετάνιος Αντώνιος Αναργύρου.
2. Συγκρίνοντας τους δύο καταλόγους διαπιστώνει κανείς ότι στον Κατάλογο Ιωάννη Τυροβολά υπάρχουν 9 ονόματα (Γκίκας Γ., Δήμιζας Αναγνώστης, Δρούγκας Ιωάννης, Ζώης Π., Θηβαίος Αθανάσιος, Καβάνης Αναγνώστης, Καλούδης Χρήστος, Λιβέρεζας Δημήτριος, Φουντούλης Ιωάννης) που δεν υπάρχουν στον Κατάλογο Γιώργου Βουτσίνου.
3. Επομένως, μέχρι τώρα, ο αριθμός των Διδυμιωτών Αγωνιστών του 1821 ανέρχεται σε 64!.
4. Βέβαια απομένει να ευρεθούν και για αυτούς τους Αγωνιστές όλα τα στοιχεία (δράση κλπ) όπως και στους άλλους.
5. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι Αγωνιστές που μνημονεύονται στον Κατάλογο Τυροβολά ήταν αυτοί που έλαβαν μέρος στην μάχη των Βερβαίνων. Η πληροφορία που έχω εγώ από συνάδελφο καταγόμενο από την περιοχή είναι ότι προέρχονται από τα αρχεία του Στρατοπέδου που ο Κολοκοτρώνης είχε οργανώσει κατά την διάρκεια της πολιορκίας της Τριπολιτσάς. Τότε ο Κολοκοτρώνης, για πρώτη φορά στα χρονικά της επανάστασης, οργάνωσε Στρατόπεδο. Για τον εφοδιασμό των πολιορκητών με πολεμοφόδια, για την σίτιση κ.α. Και μαζί με αυτά είχε οργανώσει και Γραμματεία που μεταξύ άλλων κατέγραφε και τους αγωνιστές. Η πληροφορία που έχω λέει ότι ο Κατάλογος Τυροβολά προέρχεται από αυτά τα αρχεία. Δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο. Την καταθέτω, προς Θεού όχι για κανενός είδους αντιπαλότητα αλλά για διευκρίνηση και ίσως βοήθεια στον όποιο ερευνητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου