Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Και η Ιστορία μας στο Σφυρί;

''1696 Αυγούστω 24 χοριον Δίδιμω''

εχη εκκλησίαν τον Αγιον Νικόλαον έχη και έξω του χοριου τρεια παρακλισια την Παναγίαν, την Αγίαν Μαρηναν και τον Αγιον Γεωργιον στην Σπιλια. δεν έχουν κανένα πράμα.

εχη το χοριον σπιτια 37 και ειναι εισε τόπον αφεντηκον ειναι άνδραις εντόπιοι πανδρεμενοι και ανίπανδροι 51 γηναικαις πανδρεμέναις και ανήπανδρες 46 πεδια εντωπια αρσενικα και θηληκα 34

εγο ο παπα Γεωργη εφημεριο βεβηονο

''Δοιδιμο, Villa Didimo''

Αυτά έγραφε ο αγαθός Παπά-Γιώργης για τα Δίδυμα, κατά την απογραφή των Ενετών, τον Αύγουστο του έτους 1696. Μου άρεσε, και το έβαλα προμετωπίδα του Blog.


Ο Παυσανίας ο Περιηγητής, τον δεύτερο μ.χ. αιώνα, έγραφε για τα Δίδυμα : ( … άλλο χωριό που το ονομάζουν Δίδυμους,… εδώ υπάρχει ιερό του Απόλλωνα και του Ποσειδώνα και πίσω από αυτά της Δήμητρας.(υπάρχουν )και αγάλματα όρθια από λευκή πέτρα.).

Που σε απλά, σημερινά, Ελληνικά σημαίνει ότι τα Δίδυμα βρίσκονται εκεί, στο ίδιο μέρος και με το ίδιο όνομα, για περίπου 3.000 χρόνια!

Και ύστερα ήρθε ο ... Σφυρίς.

Η ΕΕΤΤ ζήτησε από τον Δήμο Κρανιδίου υπόμνημα για την ιστορικότητα του χωριού Δίδυμα. Ο Σφυρίς, βρήκε τις σελίδες 32 - 33 του βιβλίου του Βασίλη Γκάτσου ''Η Ανασυγκρότηση της Ερμιονίδας'', τις φωτοτύπησε και τις ... έστειλε!

Έτσι, για τον Δήμο μας, η ιστορία των Διδύμων ξεκινά από τον 10ο περίπου αιώνα!

Δεν θα σχολίαζα αν, προηγουμένως, δεν με είχε ενοχλήσει η αναφορά στην ιστορία του Δήμου, όπως παρουσιάζεται στις επίσημες ιστοσελίδες του.

Εκεί, υπάρχει ένα τεράστιο ιστορικό άλμα από τον Ομηρικό Μάσσητα στο σημερινό Κρανίδι, ως ο πρώην Κάτω Ναχαγιές των πρώτων χρόνων της Τουρκοκρατίας (σήμερα Κρανίδι) να αποτελεί συνέχειά του.

Τίποτα για τα Δίδυμα! Τίποτα για τους Αλιείς!

Και καλά ο Σφυρίς. Ξένος είναι, ήρθε στα μέρη μας γιατί ... μας αγάπησε!

Ο αντιδήμαρχος Κοντοβράκης; Γέννημα-Θρέμμα της περιοχής;

Ο εκ Διδύμων ορμώμενος σύμβουλος Ιωάννης Γ. Αντωνόπουλος;

Ο εκ Διδύμων έλκων την καταγωγή σύμβουλος Γ. Κοτσοβός;

Η εκ Διδύμων έλκουσα την απώτερη καταγωγή της και υπεύθυνη επί των Πολιτιστικών, Αιμ. Μπρούστα;

Κανένας τους δεν άκουσε για τον Παυσανία, για την επιγραφή στην Αγία-Μαρίνα και την υπογραφή του Παλαιολόγου;

Και άντε, αυτά είναι ... αρχαία ιστορία για την νέα γενιά. Δεν άκουσαν γιατί ένα Μεσόγειο χωριό ονόμασε την ποδοσφαιρική του ομάδα Ποσειδώνα και τον Πολιούχο του Άγιο-Νικόλα;

Και η Ιστορία μας στο Σφυρί;

Διευκρίνηση: Το βιβλίο του Βασίλη Γκάτσου έχει τίτλο ''Η Ανασυγκρότηση της Ερμιονίδας (7ος-20ος ΑΙΩΝΑΣ Κρανιδιωτών Πολιτεία), και οι περισσότερες ιστορικές αναφορές που υπάρχουν σε αυτό, αναφέρονται σε αυτήν την περίοδο. Για να μην θεωρηθεί και ο Βασίλης ... ανιστόρητος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου