Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Αιολικά Πάρκα

Τροιζηνία - Ερμιονίδα.

Ήδη οι ανεμογεννήτριες των αιολικών πάρκων της Τροιζηνίας είναι ορατές από την επαρχία μας. Στην Ερμιονίδα έχουμε ένα αιολικό πάρκο στο Δυτικό Δίδυμο όρος, το οποίο δουλεύει παραγωγικά εδώ και ορισμένα χρόνια.

Πουθενά δεν έχω εντοπίσει κάτι για τα πραγματικά έσοδα του Δήμου Κρανιδίου και του σημερινού Δήμου Ερμιονίδας από αυτή τη δραστηριότητα. Γνωρίζουμε όλοι ότι ένα ποσοστό της τάξης του 6 %- 10% από την πούληση του ρεύματος, και όχι  από τα κέρδη της εταιρείας, του αιολικού πάρκου πηγαίνει στον δήμο που το φιλοξενεί. Σίγουρα υπάρχουν και παραστατικά που αποδεικνύουν το χρηματικό ποσό που εισπράττει ο δήμος μας, κάθε χρονιά.
Επίσης δεν κατάφερα να εντοπίσω τα στοιχεία που αφορούν τα πραγματικά έσοδα από τα αιολικά πάρκα του Δήμου Τροιζηνίας.

Όποιος γνωρίζει κάτι ας το γράψει, αν και είναι υποχρέωση του δήμου μας, τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης να δώσουν αυτά τα στοιχεία στη δημοσιότητα. Τόσο για το αιολικό πάρκο στα Δίδυμα, όσο και για αυτά που αναπτύσσονται στον Δήμο Τροιζηνίας, στοιχεία που μπορεί εύκολα να πάρει με ένα τηλεφώνημα ο δήμαρχός μας από τον δήμαρχο Τροιζηνίας. Όμως πραγματικά στοιχεία με τεκμήρια.

Είναι περίεργο: ο Δήμος Τροιζηνίας να επιτρέπει να αναπτύσσονται τόσα πολλά αιολικά πάρκα στην περιοχή του (μπορεί να αναπτύξει μέχρι 2000 MW), ενώ ο Δήμος μας να μη δείχνει κανένα ενδιαφέρον.
Η απάντηση ότι τα αιολικά πάρκα θα επηρεάσουν τον τουρισμό μας είναι αίωλη. Χρειάζεται μια πιο φρέσκια απάντηση.
Άραγε η Τροιζηνία έχει βαλθεί να διώξει τον τουρισμό της; Ας σημειωθεί ότι η ευρύτερη περιοχή Τροιζηνίας, μαζί δηλαδή με Πόρο και Μέθανα, στην τελευταία απογραφεί φαίνεται να χάνει 1700 άτομα από τον μόνιμο πληθυσμό της. Δηλαδή και εκεί η σταθερή απασχόληση δεν πάει καλά όπως και στην Ερμιονίδα. Τι ελπίζει και σε τι αποβλέπει η Τροιζηνία με τα αιολικά της πάρκα;

Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος.

1 σχόλιο:

  1. Πρώτον, την περιοχή όπου είναι τοποθετημένες οι ανεμογεννήτριες στα Δίδυμα την ξέρουμε ως Κέλμπεσι ή Κέλμπεση, δεν γνωρίζω το πως και το γιατί, και όχι Δυτικό Δίδυμο.
    Δεύτερο, τα έσοδα του Δήμου από αυτήν την δραστηριότητα πρέπει να προσεγγίζουν τις 200.000 ευρώ τον χρόνο.
    Οταν έγινε η εγκατάσταση ο τρόπος υπολογισμού αυτού του ποσού ήταν απλός, και κοινός για όλες τις ανάλογες μονάδες.
    Βασιζόταν στην εγκατεστημένη ισχύ, θεωρούσε ως δεδομένο ότι η μονάδα απέδιδε το μισό αυτής, και απο εκεί με απλή αριθμητική έβγαινε το ποσό.
    Αργότερα πληροφορήθηκα ότι αυτό άλλαξε και ότι για να κάνει κανείς αυτόν τον υπολογισμό, χρειάζεται και στοιχεία από την πραγματική απόδοση της μονάδας. Στοιχεία που δεν είναι γνωστά σε μας.
    Το ποσό που αναφέρω, με επιφύλαξη φυσικά και κατά προσέγγιση, προκύπτει από τον υπολογισμό με τον παλιό τρόπο αλλά και από όσα μου είχε πει ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Τάκης Παππάς.
    Ο σημερινός Πρόεδρος Πάνος Σερέτης πρέπει να γνωρίζει περισσότερα αλλά και ακριβέστερα.
    Σε κάθε περίπτωση η εταιρία έχει υπογράψει σύμβαση με τον Δήμο καιεπόμένως ο Δήμος, όλα στο ΦΩΣ λέει, πρέπει να την δημοσιοποιήσει.
    Και για την μονάδα στα Δίδυμα αλλά και για αυτήν στις Αδέρες.

    Πέρα από αυτά που αφορούν στις ανεμογεννήτιες υπάρχει και το θέμα του Πάρκου Κεραιών στο Μεγαλοβούνι.
    Για τα Πάρκα αυτά υπάρχει σχετική Νομοθεσία, κάτι ετοιμάζω, η οποία εκτός από τα Τεχνικά και Περιβαλλοντικά θέματα περιλαμβάνει και Οικονομικά θέματα.Για τα οποία δεν μιλά κανείς, ούτε η Τοπική Κοινότητα.
    Και για να κλείσω ο Δήμος από τα Δίδυμα έχει έσοδα, εκτός από τα παραπάνω και από τα πάσης φύσεως Λατομεία. Και το ερώτημα που ανακύπτει για μας τους Διδυμιώτες είναι ότι η Τοπική Κοινότητα ούτε ενεργεί για την απομάκρυνση ή έστω κατά Νόμον λειτουργία αυτών των δραστηριοτήτων, ούτε διεκδικεί ανάλογα ποσά.
    Με την διευκρίνηση ότι δεν εννοώ ότι η κάθε Κοινότητα πρέπει να 'πορεύεται' ανάλογα με τα ποσά που συνεισφέρει στο Δημοτικό Ταμείο, πιστεύω στο Δημοτικό Ταμείο και στην Ερμιονίδα, αλλά, όπως και να το κάνουμε πρέπει να υπάρχει κάποια αναλογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή