Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Για το Εμβλημα του Δήμου Ερμιονίδας

Αφορμή για το σχόλιο αυτό το ‘ρεπορτάζ’ του Δαμαλίτη και οι παρατηρήσεις ανώνυμου στο Εικονοσκόπιο.
Αλλά και συνέχεια προηγούμενων δικών μου σχετικών σχολίων:
Στον διάλογο που άνοιξε δεν έχω, για την ώρα να προσθέσω κάτι ουσιαστικό.
Δυό παρατηρήσεις όμως.

 Στην παράκληση του ανώνυμου στο Εικονοσκόπιο, ‘ … οι επαγγελματίες ψαράδες να πιάσουν μια πορφύρα, να την δούμε και θα καταλάβουμε, …’ μην ξεχάσουμε και τους Κοιλαδιώτες ψαράδες, που ψαρεύουν κατά Σαλάντι μεριά.
Γιατί αν καταλαβαίνω καλά, το όστρακο αυτό υπάρχει και στο Σαλάντι, και μάλιστα σε αφθονία.
Αν είναι έτσι τότε η πορφύρα είναι υπόθεση όλης της Ερμιονίδας, η επεξεργασία να είναι ίσως μόνον της Ερμιόνης.
Αλλά εδώ τον λόγο έχουν οι Ιστορικοί.
Η άλλη παρατήρηση έχει να κάνει με τον ίδιο τον ΚαΜίζη.
Συμφωνώ με την εκτίμηση του Δαμαλίτη ότι ‘Ο δήμαρχος ως γνωστό θρέφει ένα μεγάλο σεβασμό και αγάπη στα ιστορικά ντοκουμέντα γενικά, αλλά κυρίως σ’ αυτά που αφορούν την ιστορία ολόκληρης της Ερμιονίδας και των γύρω νησιών Ύδρας και Σπετσών.’, έχω και εγώ την ίδια άποψη, πέρα από τα πολιτικά, όπου είναι γνωστή η  … εκτίμησή μου.
Όμως, ΚαΜίζης είναι αυτός, δεν αλλάζει ‘ζακόνι’ τώρα στα πίσω-πίσω. Στο ίδιο σχόλιο:
 ‘Για την περίπτωσή μας και για να μπορέσει ο Λαός του Κρανιδίου αλλά και ολόκληρης της Ερμιονίδας να εμβαθύνει στη γνώση της ταύτισης της ιστορίας του τόπου με τα σύμβολά του, ο κ. δήμαρχος θεώρησε κατάλληλη αυτή τη βραδιά για να κάνει την παρουσίασή τους στους επίσημους προσκεκλημένους και στους δημότες του.’
Απορία Ι: Από πού ως που τα σύμβολα του Κρανιδίου, είναι σύμβολα του τόπου μας;
Και ακόμη
‘Απελευθερωμένοι πλέον οι Κρανιδιώτες τοποθετούν στη σφραγίδα τους δύο δελφίνια εις ένδειξη των θαλάσσιων ταξιδιών τους με τον ναυτικό εμπορικό τους στόλο, που συνεχώς αυτά τα χρόνια μεγάλωνε.’
Παρατήρηση: Από όσα γνωρίζω όλα τα εμβλήματα αναφέρει ο Σάθας στο βιβλίο του, από όπου και η φωτοτυπία, δεν τα έφτιαξαν οι Δήμοι, αλλά άλλοι.
Τέλος
‘Με τα ντοκουμέντα που παράθεσε ήταν πολύ παραστατικός και μας ταξίδεψε και νοερά στο Κρανίδι και την Ερμιονίδα εκείνων των χρόνων.’
Απορία ΙΙ: Από πού ως που τους ταξίδεψε στην Ερμιονίδα με τα σύμβολα του Κρανιδίου;
Επίσης, δεν ξέρω τι είπαν οι παρευρισκόμενοι Ερμιονίτες. Θα ήθελα όμως να μάθω τι θα πουν οι Ερμιονίτες οι οποίοι, από όσο τους ξέρω, δεν χάφτουν τέτοιες μπούρδες, ούτε είναι αδιάφοροι σε τέτοιες μεθοδεύσεις.
Η εκτίμησή μου: Ο ΚαΜίζης έχει δρομολογήσει την επιλογή εμβλήματος για τον Δήμο. Και ως Κρανιδώτης, Κρανιδιώτης είναι, έδρα του το παλιό ξενοδοχείον Αργολίς, και ας δηλώνει ότι θέλει, επιλογή του είναι να πάρει το παλιό έμβλημα του Κρανιδίου, αυτό με τα δελφίνια, την πορφύρα και τα κλαδιά ελιάς, και να το κάνει έμβλημα του Δήμου Ερμιονίδας.
Και προπομπός και δεκανίκι του σε αυτή την προσπάθεια οι αναφορές αυτές.
Και καημός του, να αναδείξει ιστορικά τον Κάτω Ναχαγιέ, ‘τις βαθιές ρίζες του στην ιστορία’, την στιγμή που τον αριθμό των αιώνων της ιστορίας του, ο Μάσσης, η Ερμιόνη, τα Δίδυμα και το Πόρτο Χέλι, τον διαθέτουν σε χιλιετίες!
Δεν ξέρω που θα καταλήξει αυτή η ιστορία, έχει δρόμο ακόμη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι αποτέλεσμα τέτοιων μεθοδεύσεων.

2 σχόλια:

  1. τελικα μηπως θα επρεπε το νεο εμβλημα του δημου μας να ειναι
    ενωτικο και ΝΕΟ;;;
    και τελικα μηπως θα επρεπε να ρωτηθουμε και εμεις οι πολιτες του δημου τι μας αρεσει;; κανουν ανοικτο διαγωνισμο να φερουν οποιοι θελουν σχεδια και μετα να διαλεξουμε τι μας αρεσει;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ. Θα ήθελα όμως να επισημάνω το εξής.
    Για να επιλεγεί το έμβλημα, πρέπεινα προηγηθεί διάλογος για την φυσιογνωμία, την ταυτότητα, του Δήμου μας.
    Διάλογος σημαντικός, ουσιαστικός και χρήσιμος.
    Και μετά να βρεθεί εκείνο το ταλέντο, με διαγωνισμό ή όχι, που θα αποδώσει την ταυτότητα του Δήμου με ένα λιτό και περιεκτικό σχέδιο, που θα την δηλώνει με την πρώτη ματιά.
    Επομένως, το θέμα δεν είναι ένα απλό και καλαίσθητο έμβλημα, αλλά πολύ πιο ουσιαστικό.
    Για αυτό και η επιμονή μου σε αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή