Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Αναπτυξιακό Συνέδριο

.
Ως συνέχεια του προηγούμενου σχολίου θα ήθελα να καταθέσω μια πρόταση.
Την τακτική πραγματοποίηση Αναπτυξιακού Συνεδρίου με σκοπό την δημιουργία Δεξαμενής Γνώσεων για όλα τα θέματα, που απασχολούν την επαρχία.
Που μπορεί να είναι ένα πολυήμερο πολυθεματικό συνέδριο, με συνεδρίες αφιερωμένες σε διάφορα θέματα, μπορεί να είναι σειρά ημερίδων-διημέρων αφιερωμένων το κάθε ένα σε ένα θέμα ή σειρά ομιλιών, ή κάτι άλλο.
Που σημαίνει όμως ότι κάθε φορά να μένει κάτι στην δεξαμενή γνώσεων. Είτε γραπτό, είτε οπτικό. Και που θα πρέπει σε τακτά διαστήματα να επαναλαμβάνεται, δεν είναι μια και έξω. Να ενημερώνει την Δεξαμενή Γνώσεων με νέες ιδέες να απαντά σε νέα προβλήματα κ.α.
Είναι κάτι που δεν το βλέπω να γίνεται στα πλαίσια μιας Δημοτικής Παράταξης αλλά στα πλαίσια του Δήμου.
Και εδώ είναι χρήσιμος ο ρόλος των επιστημονικών φορέων.
Οσα από αυτά είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) η πολιτεία τα έχει θεσμοθετήσει ως Επιστημονικούς Συμβούλους της για θέματα της αρμοδιότητάς τους.
Αυτό συμβαίνει με το ΤΕΕ, την Ενωση Ελλήνων Χημικών, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, το Οικονομικό Επιμελητήριο, του Ιατρικούς και Δικηγορικούς Συλλόγους.
Δεν συμβαίνει π.χ. με την Ενωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ).
Τα καταστατικά τους είναι Νόμοι του Κράτους, έχουν ψηφισθεί από την Βουλή, δεν έχουν απλά την έγκριση του Πρωτοδικείου που έχει η ΕΕΦ.
Στα ΝΠΔΔ η Πολιτεία, με τον Νόμο με τον οποίο τα έχει ιδρύσει, έχει καθορίσει, μεταξύ άλλων, όχι μόνο την ύπαρξη επιστημονικών επιτροπών αλλά και τον τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας.
Εχει εξασφαλίσει δηλαδή την εγκυρότητα της επιστημονικής άποψης την οποία έχει, για τον εαυτό της θεσπίσει, υποχρέωση να την ζητά. Δεν έχει υποχρέωση να την ακολουθεί.
Όλα αυτά δημιουργούν στην Πολιτεία υποχρέωση χρηματοδότησης των ΝΠΔΔ αλλά και δικαίωμα ε-λέγχου.
Αν σε όλα αυτά προστεθούν οι δυνατότητες των Πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων καταλαβαίνει κανείς ότι η χώρα μας, για τα θέματα αυτά, έχει σοβαρή επιστημονική και τεχνολογική βάση και καιρός είναι η τοπική αυτοδιοίκηση να αρχίσει να την αξιοποιεί.
Είτε θεσμικά είτε με πρωτοβουλίες όπως αυτήν των αναπτυξιακών συνεδρίων που έχω αναφέρει.
Ένα καλό παράδειγμα είναι τα όσα συνέβαιναν (ίσως και να συμβαίνουν, δεν έχω ενημέρωση) στην Μεσσηνία. Εκεί, κάθε τις αργίες του Αγίου Πνεύματος, γινόταν παρόμοιο συνέδριο.
Και ωφελήθηκαν πολύ.
Οι τοπικοί μας άρχοντες καλό θα ήταν να επικοινωνήσουν με τους συναδέλφους τους στην Μεσ-σηνία να μάθουν, από πρώτο χέρι, τα τι και τα πως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου