Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Καποδίστριας ΙΙ

Πολλοί θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι στην Ερμιονίδα ο Καποδίστριας ΙΙ θα δημιουργήσει έναν και μόνο Δήμο, Δήμο Ερμιονίδας ή Δήμο Μάσσητος. Ουσιαστικά την επαρχία θα την κάνει Δήμο.

Δυό λόγια και από την πλευρά μου για μία πτυχή, σημαντική κατά την γνώμη μου, του θέματος.
Εχει να κάνει με τα Τοπικά Διαμερίσματα και τα Τοπικά Συμβούλια.
Στον σημερινό Δήμο Κρανιδίου υπάρχουν πέντε Δημοτικά Διαμερίσματα: Δίδυμα, Πόρτο Χέλι, Κοιλάδα, Φούρνοι και Κρανίδι.
Από αυτά όμως τα 4 διαθέτουν Τοπικά Συμβούλια, ενώ, το Κρανίδι, η έδρα του Δήμου,  δεν διαθέτει!
Αυτό με την σειρά του σημαίνει ότι οι κάτοικοι των Διδύμων, της Κοιλάδας, των Φούρνων και του Πορτο-Χελίου δέχονται τις υπηρεσίες του Δήμου μέσω των Τοπικών Συμβουλίων και του Δημοτικού Διαμερίσματος, ενώ οι κάτοικοι του Κρανιδίου τις δέχονται άμεσα από τον Δήμο και από το Δημοτικό Συμβούλιο, και χωρίς την μεσολάβηση κανενός Τοπικού Συμβουλίου ή κανενός Δημοτικού Διαμερίσματος.
Αυτό με την σειρά του έχει ως αποτέλεσμα οι δημοτικοί σύμβουλοι, το δημοτικό συμβούλιο και ο Δήμος γενικότερα, να έχουν και ρόλο τοπικού συμβούλου και τοπικού συμβουλίου, αντίστοιχα.
Και να ολισθαίνουν, εκ των πραγμάτων, λίγο ή πολύ, σε ρόλο Τοπικού Συμβουλίου Κρανιδίου ή Δημοτικού Διαμερίσματος Κρανιδίου.
Κατάσταση που οδηγεί σε δεύτερη μοίρα τον πραγματικό τους ρόλο αυτόν δηλαδή του δημοτικού συμβουλίου για ολόκληρο τον Δήμο.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ανισότητας μεταξύ των Δημοτών του ίδιου Δήμου.
Η γνώμη μου ότι και είναι οι πόλεις έδρες των Δήμων πρέπει να εκλέγουν και αυτές τοπικά συμβούλια και, επίσης, να λειτουργούν και σε αυτές γραφεία δημοτικών διαμερισμάτων όπως σε όλα τα άλλα δημοτικά διαμερίσματα.
Και οι Δημότες κάτοικοι των πόλεων-εδρών των Δήμων να δέχονται τις υπηρεσίες του Δήμου όπως όλοι οι άλλοι Δημότες.
Επί πλέον νομίζω ότι θα πρέπει να αναβαθμισθεί, θεσμικά και οικονομικά, και ο ρόλος των τοπικών συμβουλίων. Με θεσμική συμμετοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Και οικονομικά. Με κάποιο ποσό-ποσοστό που θα πρέπει να το έχουν τα τοπικά συμβούλια και να το διαχειρίζονται από μόνα τους.
Ποσό που θα πρέπει να συναρτάται και με την συμβολή τους στον Δημοτικό Κουρβανά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου