Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Γιά το Νερό

Ευρισκόμενος σε μία προσπάθεια συγκέντρωσης στοιχείων σχετικά με το θέμα του νερού στην επαρχία μας, προτρέχω και αναρτώ διάφορα κείμενα από αυτά που μέχρι στιγμής έχω συγκεντρώσει. Κάποια στιγμή όλα αυτά θα αναρτηθούν με έναν περισσότερο οργανωμένο και φιλικό τρόπο.
1. Μια μελέτη του Δρ. Γεωλόγου Λεονάρδου Τηνιακού, της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (και άριστου γνώστη της υδρογεωλογίας της περιοχής μας) που γράφτηκε ειδικά για το ιστολόγιο αυτό. Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, δεν έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία του (επίσημου) Γεωλογικού Χάρτη της περιοχής. Όταν αυτό συμβεί θα μπορούμε να μιλάμε πολύ πιο συγκεκριμένα και για περισσότερα πράγματα.
2. Μια Μελέτη του Αναπλ. Καθηγητή Αθαν. Αργυρίου, σχετικά με τα Μετεωρολογικά δεδομένα της περιοχής, που γράφτηκε ειδικά για το ιστολόγιο αυτό.
3. Μία μελέτη του Παναγιώτη Ντόντου, Γεωλόγου MSc – μελετητή , όπως την βρήκα δημοσιευμένη στην εφημερίδα Αναγνώστης Πελοποννήσου της 25.6.2009.
4. Το άρθρο του Βασίλη Γκάτσου με θέμα ‘’Μονάδες Αφαλάτωσης και επιπτώσεις στον ευρύτερο όρμο Κοιλάδια, όρμο Καρτερό, στον Κάμπο Κρανιδίου και στο Σαλάντι.(Όσο γίνεται με απλά λόγια)’’, όπως δημοσιεύτηκε στην Οικολογική Εναλλακτική Πρωτοβουλία Ερμιονίδας του Μάκη Κατσαϊτη.
5. Ένα ακόμη άρθρο του Βασίλη Γκάτσου με θέμα ‘’Από την ανεξέλεγκτη χρήση νερού και διάθεση υγρών αποβλήτων, στην ορθολογική διαχείριση και προστασία των υδάτινων πόρων Ερμιονίδας (όσο γίνεται με απλά λόγια)’’, π ου δημοσιεύθηκε και αυτό στην Οικολογική Εναλλακτική Πρωτοβουλία Ερμιονίδας του Μάκη Κατσαϊτη.
6. Το κείμενο που μου έστειλε ο Δήμαρχος Σφυρίς με θέμα ‘’Το Πρόβλημα του πόσιμου νερού στην Ερμιονίδα-Φράγμα Τζερτζελιάς’’, και το οποίο, υποτίθεται, ήταν η εισήγησή του στο συνέδριο με θέμα ‘’Τα προβλήματα του νερού στην Μεσόγειο και την Αργολίδα’’ που πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιον στις 14.6.2008.
7. Μια σειρά Νομοθετημάτων που διέπουν την ποιότητα του πόσιμου νερού , όπως τα βρήκα στο ιστολόγιο του Ενιαίου Συνδέσμου Απορριμμάτων και Υδάτινων Πόρων Ν. Αργολίδας. Με την προσθήκη ότι πολλοί Δήμοι (π.χ. ο γειτονικός μας της Νέας Κίου) αναρτούν στο ιστολόγιό τους τις χημικές αναλύσεις που τακτικά κάνουν.
8. Μια αναφορά στο χαρακτηριστικά του πόσιμου νερού όπως την βρήκα στο ίδιο ιστολόγιο.

Αυτήν την στιγμή δύο σχόλια
1. Από το κείμενο του Δημάρχου προκύπτει ότι η βροχόπτωση στα μέρη μας είναι 475 mm (χιλιοστά). Η έκταση του Δήμου Κρανιδίου είναι 152 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αν κάνει κανείς τον λογαριασμό βρίσκει ότι το νερό που βρέχει ο καλός θεός στον τόπο μας ανέρχεται σε 72.200.000 κυβικά μέτρα. Από το ίδιο το κείμενο του Δημάρχου προκύπτει ότι οι πάσης φύσεως ανάγκες του Δήμου μας σε νερό ανέρχονται σε 1.354.000 κυβικά μέτρα, τον χρόνο.
2. Αν κάνουμε τους λογαριασμούς βρίσκουμε ότι εμείς δεν μπορούμε, από τα 72.2000.000 κυβικά να αξιοποιήσουμε το 1.354.000 κυβικά, δηλαδή το 1,8 % άντε το 2% του νερού που βρέχει στον τόπο μας!
3. Από τα κείμενα αυτά προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η αφαλάτωση όχι μόνο δεν είναι μονόδρομος αλλά, αντίθετα, καταστροφή.
4. Το φράγμα Τζερτζελιάς ίσως να μπορούσε να αποτελέσει την λύση του προβλήματος. Λέω ίσως γιατί η εισήγηση του Σφυρί, που τόσο επίμονα ζητούσα, δεν είναι καθόλου διαφωτιστική. Λείπουν στοιχεία όπως
  • με τα σημερινά μετεωρολογικά δεδομένα ποια ποσότητα νερού μπορεί να συγκεντρώσει, και
  • ποιες περιοχές θα εξυπηρετεί; Μόνο την Ερμιονίδα ή και όμορους Δήμους-Δημοτικά διαμερίσματα ( Ερμιονίδα ή/και Ιρια, Κάντια, Βιβάρι, Τραχειά, Κολιάκι, Επίδαυρο κ.α.)
5. Επίσης για το φράγμα δεν υπάρχει ενημέρωση σχετικά με αυτό που είχε χαρακτηρισθεί, ως λάθος σχεδιασμού, από την αρχή. Ότι δηλαδή στο έργο αυτό, επικουρικά, βοηθητικά, θα μπορούσαν να ενταχθούν και άλλα πολλά μικρά έργα συγκράτησης του νερού και ενίσχυσης των υδροφόρων οριζόντων, σε όλη την επαρχία. Με άλλα λόγια το έργο θα έπρεπε να είναι το ‘’νερό στην ερμιονίδα’’ με μέρος του το φράγμα Τζερτζελιάς και όχι το ‘’φράγμα Τζερτζελιάς’’.
6. Ο ανάβαλος είναι και δεν είναι λύση. Όσους ειδικούς ρώτησα μου είπαν ότι όσο υπάρχει πρέπει να αξιοποιηθεί και μάλιστα άμεσα. Κάτι τέτοιο θα περιόριζε την άντληση και, με ένα σωστό (και ανώδυνο) πρόγραμμα, θα επανέφερε τις πηγές που εμείς, με την αλόγιστη άντληση, καταστρέψαμε τις προηγούμενες δεκαετίες.
7. Όμως είναι πιθανό σε χρόνο που δεν μπορούν να προσδιορίσουν, να μας τελειώσει. Αυτό μπορεί να γίνει σε 5 μήνες (π.χ. με έναν σεισμό) σε 5 χρόνια ή σε 5 αιώνες. Η δήλωση του Νομάρχη ότι έλυσε το πρόβλημα του νερού για τα επόμενα 50 χρόνια, μου είπαν, πρέπει να συνοδεύεται και από το συμβόλαιο με τον θεό ότι ο ανάβαλος θα είναι εκεί στα επόμενα 50 χρόνια και με την σημερινή δυναμικότητα.
βλέπε επίσης www.e-didyma.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου