Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Αφαλάτωση στο Σαλάντι: Ο Βυθισμένος Οικισμός

Στο όρμο του Σαλαντιού έχει εντοπισθεί βυθισμένος οικισμός.

Αν και δεν έχω ολοκληρώσει την συγκέντρωση όλου του υλικού προκειμένου να προχωρήσω στην ανάρτηση του θέματος στο άλλο ιστολόγιο (www.brodimas.gr) προχωρώ σήμερα στην ανάρτηση κάποιων στοιχείων τα οποία, κατά την εκτίμησή μου, σχετίζονται με το θέμα της αφαλάτωσης.

Πρώτο στοιχείο η αναφορά του επίσημου ιστολόγιου της Εφορίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων στον οικισμό και στην περιγραφή της περιοχής που έχει κηρυχτεί ως Αρχαιολογικός Χώρος, ιστοθέσεις Α και Β .







Η περιγραφή αυτή, για καλύτερη κατανόηση, αποδόθηκε σε εικόνα από τον μεταπτυχιακό φοιτητή Αθαν. Καπλάνη, που τον ευχαριστώ.

Οπου η περιοχή με το ανοικτό γαλάζιο χρώμα είναι η περιοχή που ορίζει ως αρχαιολογικό χώρο η σχετική απόφαση που φαίνεται στην πρώτη εικόνα.

Να σημειώσω ότι από το έγγραφο Υπ’ αριθμ. Φ4/3/4449/18.11.2004 έγγραφο της Εφορίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων. που συνοδεύει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προκύπτει ότι η Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων δεν έχει αντίρρηση για την εγκατάσταση της μονάδας αφαλάτωσης.

Όμως, αν καταλαβαίνω καλά το σημείο που θα αποβάλλεται η άλμη βρίσκεται κάπου στο σημείο Γ της παραπάνω εικόνας.

Πιο συγκεκριμμένα, είναι ή μέσα στην προστατευόμενη περιοχή ή στο όριο ή λίγο έξω.

Και, αν επίσης καταλαβαίνω καλά, η όποια επίπτωση δεν θα είναι σημειακή αλλά θα εκτείνεται σε μία περιοχή ακτίνας κάποιων μέτρων, τουλάχιστον.

Να προσθέσω ακόμη ότι, όπως προκύπτει από το ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/Α1/Φ41/72358/3501 η Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν έχει αντίρρηση για την δημιουργία καταφυγίου τουριστικών σκαφών. Η θέση, από όσο γνωρίζω, βρίσκεται ανατολικότερα του σημείου απόθεσης της άλμης.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου