Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Η συνέντευξη Γούτου

Την ανάρτησε ο Ιχνηλάτης και έκανε πολύ καλά.
Από την αρχή να διευκρινίσω ότι με το real estate δεν έχω καλή σχέση.
Επομένως οι όποιες απορίες και τα όποια ήξεις αφίξεις γράψω στην συνέχεια δεν έχουν να κάνουν με αιχμές και υπονοούμενα, αλλά απορρέουν από πραγματική άγνοια του χώρου του real estate, των κανόνων του και των ‘εργαλείων’ του.
Παρόλα αυτά θα τολμήσω να επισημάνω κάποια σημεία, ελπίζοντας να γίνει κάποιος διάλογος πάνω στα θέματα που γίνεται αναφορά.

Αναφορά σε ιδιαίτερα σημαντικά πράγματα.
Ο κ. Γούτος, ως επαγγελματίας του real estate, προτείνει στην συνέντευξη την αξιοποίηση δύο ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου. Την έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και το ονομαζόμενο κτήμα ΔΕΠΟΣ στο Πόρτο Χέλι.
Με ‘εργαλεία’, πρακτικές και μεθόδους σύγχρονες, αυτό κατάλαβα, και άκρως επικερδείς τόσο για την επιχείρησή του όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο και όχι μόνο.
Και αφήνει να εννοηθεί ενδιαφέρον για την αξιοποίηση και άλλων.
Από τα όσα κατάλαβα από τα οικονομικά στοιχεία που ανέφερε, ο κ. Γούτος λέει ότι με την αξιοποίηση μερικών δεκάδων ακινήτων από τα 70.000 του Ελληνικού Δημοσίου, ξεπερνάμε τα όποια οικονομικά προβλήματα έχουμε ως χώρα.
Αυτό που αναφέρει ο κ. Γούτος, ότι δηλαδή αυτά τα 70.000 ακίνητα έχουν εκτιμηθεί στα 25 δις ευρώ με κάνει να σκέπτομαι μήπως το πρόβλημά μας είναι πολύ πολύ πολύ πολύ … πιο σοβαρό από αυτό που νομίζουμε ότι έχουμε.
Αναφέρει επίσης ότι για το Ελληνικό και μόνο είχε συμφωνηθεί πώληση έναντι 5 δις ευρώ.
Η δική του πρόταση για αξιοποίηση του ίδιου χώρου, αν κατάλαβα καλά, ‘δίνει’ στο Ελληνικό Δημόσιο κάπου 30 δις ευρώ!
Που απλά σημαίνει ότι με την αξιοποίηση, με τέτοιες διαδικασίες πρακτικές και λογικές δέκα, άντε είκοσι τέτοιων ακινήτων το χρέος μας μειώνεται δραστικά, να μην πω εξαφανίζεται.
Με άλλα λόγια, ενώ λέμε ότι το πρόβλημά μας είναι ένα μεγάλο χρέος κάποιων εκατοντάδων δις ευρώ, από τα λεγόμενα του κ. Γούτου προκύπτει ότι το πρόβλημά μας είναι το ολικό ξεπούλημα της χώρας και ημών των ιδίων!
Αυτό είναι το ένα.
Για την βασική ιδέα αξιοποίησης του χώρου του Ελληνικού έχω γράψει εδώ.
Για την αξιοποίηση του κτήματος της ΔΕΠΟΣ δεν κατάλαβα καλά την πρότασή του.
Για το τίμημα ήταν σαφής, το Ελληνικό Δημόσιο θα πάρει πάνω από 100 εκ. ευρώ την στιγμή που συζητιέται πώληση έναντι 3-4 εκ. ευρώ.
Χώρια τα όσα θα πάρει ο Δήμος.
Μίλησε για μια εκπαιδευτική μονάδα υψηλού επιπέδου χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Μίλησε ακόμη και για Μεταπτυχιακά.
Θα χρειασθούν είπε κάπου 100 στρ. περίπου.
Αν και είμαι θετικότατος σε τέτοιες δραστηριότητες, που ‘κολλάει’ με τα όσα έχω γράψει εδώ, και εδώ, και θα ήταν ευχής έργο ο Τόπος μας να καταστεί σημαντικός και σε τέτοιες δραστηριότητες, έχω πολλές απορίες και επιφυλάξεις.
Για τα υπόλοιπα στρέμματα πάλι δεν κατάλαβα. Κάποιες εκατοντάδες θα οικοδομηθούν και θα πουληθούν αλλά για τα υπόλοιπα, τα μισά περίπου, δεν κατάλαβα τι προβλέπει η πρόταση.
Η βασική ιδέα της αξιοποίησης, όπως την κατάλαβα, είναι realestate. Εκτός από την εκπαιδευτική μονάδα. Και απέχει από όσα έγραψα π.χ. εδώ.
Που είναι το πρόβλημά μου;
Είναι γεγονός ότι το real estate ανέπτυξε τον Τόπο μας όπως είναι επίσης γεγονός ότι δημιούργησε πάμπολλα προβλήματα.
Και αυτό γιατί δεν υπήρξε ούτε Νόμος ούτε Δρόμος σε αυτό που πολλοί αποκαλούν ανάπτυξη.
Και που για μένα δεν είναι, είναι απλά ξόδεμα του Τόπου μας για ……
Να το πω αλλιώς λείπει ΠΟΛΙΤΙΚΗ που να ισορροπεί, να συνδυάζει αρμονικά, Real Estate, Τουρισμό, Ρόδι, Λάδι, Γάλα, Κρέας, ….
Και εδώ πρέπει να αναφέρω, τουλάχιστον ως ατυχή, την αναφορά του κ. Γούτου στο Monaco.
Γιατί αν ο κ. Γούτος βρει π.χ. έστω και ένα αυθαίρετο στο Monacoεγώ, τώρα στα πίσω πίσω, θα γίνω αστροναύτης.
Να το πω αλλιώς, αυτό το real estate που αναφέρει στην συνέντευξη ο κ. Γούτος έχει κάθε συμφέρον να επικρατήσει και στον Τόπο μας Νόμος και Δρόμος.
Γενικά αλλά ιδιαίτερα στα Πολεοδομικά.
Διαφορετικά ούτε Monakoudaki δεν θα γίνουμε.
Θα σταματήσω εδώ.
Πιστεύοντας ότι τα όσα είπε ο κ. Γούτος πρέπει να συζητηθούν, πολύ, και όχι μόνο μεταξύ μας.
Ελπίζω να γίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου